Misfarvning af Brande Å

Billedet har er taget kort før kl. 15, hvor misfarvningen af Brande Å var særdeles tydelig (foto: Jan Sørensen).

Lørdag eftermiddag blev det lokale beredskab i flere omgange uafhængigt af hinanden kontaktet af flere anmeldere, som havde konstateret misfarvning af Brande Å.

Helt på højde med ”de go’e, gamle dage”, hvor man i åen kunne se, hvilken farve, Martensens Fabrik farvede med den pågældende dag, var misfarvningen ikke, men uagtet dette blev der fulgt op på anmeldelserne.

Indsatsleder Jan Sørensen registrerede 3 udkald på hændelsen, og indimellem en række andre indsatser over hele kommunen var han i flere omgange forbi Brande Å for at inspicere situationen.

Med det blotte øje kunne han konstatere, at misfarvningen stammede fra Sædbækken, som var mindre misfarvet opstrøms Mamrelund/Porsbakken, og at misfarvningen aftog hurtigt i løbet af dagen, så derfor går mistanken i første omgang på, at misfarvningen kan skyldes skyllevand fra Brande Vandværk.

Vandprøver sendes til analyse

For at få en afklaring af, om vandværket vitterlig er kilden til misfarvningen, blev der udtaget fire vandprøver forskellige steder på strækningen; vandprøver som nu skal analyseres for deres indhold af okker, hvorefter kommunens miljøafdeling tager over.

At tage vandprøverne var ikke det store problem, da man i forvejen er i gang med et måleprogram i tæt samarbejde med vandværket, forklarer Jan Sørensen. Ikast-Brande Kommune tager i øjeblikket prøver hver 14. dag i Sædbækken til analyse af jernindhold, og fra kommunens side er man i dialog med vandværket om en større ombygning af vandværkets bundfældningsbassin, oplyser han videre.

Fra vandværkets side har man tilknyttet en rådgiver, og herfra afventer man nogle mere konkrete udledningsspecifikationer fra kommunens side, men problemstillingen er ikke af nyere dato – forholdene i åen er, som de har været i årtier, konstaterer Jan Sørensen, som derfor ikke betragter situationen som akut, men understreger:

- Det er helt klart noget, vi skal have taget hånd om!

For højt okkerindhold i åen er et problem for især fiskenes gæller. Desuden lægger okkeren sig som belægning på fiskeæggene, så problemet skal håndteres – og det bliver det også indenfor en overskuelig tid, garanterer indsatslederen – men først skal man have svar på vandprøverne, så man er helt sikker på, hvad der var årsag til misfarvningen af åen.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul