Den halve velfærdsprocent

Kasper Pauli Pedersen

Af Kasper Pauli Pedersen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet.

På sidste byrådsmøde var jeg med til at vedtage Ikast-Brande kommunes budget for 2019. Det er hård kost, når der skal spares 80 millioner kroner og det rammer - det rammer rigtig hårdt på vores kernevelfærd. 

Næste år skal der spares 2 procent på alle områder og det fortsætter de kommende år, med det man må betegne som udhulingsprocenten. Det er den ene procent der i forliget kaldes effektivisering, men virkeligheden er, at den udhuler kernevelfærden og reelt er en besparelse og forringelse. 

Vi har ikke andre muligheder de næste to år med mindre forudsætningerne ændre sig på grund af udefrakommende faktorer og det er der desværre ikke umiddelbart noget der tyder på. Det er beklageligt.

Derfor slog vores gruppeformand Frank Heidemann Sørensen også i sin ordførertale på byrådsmødet fast, at vi ønsker en skattestigning på cirka en halv procent så snart det er muligt, det er det for Ikast-Brande i 2021.

Er det så lykken? Nej kommuneskatten er sådan set ikke særlig progressiv og rammer egentlig heller ikke socialt retfærdigt, men det må betragtes som et valg mellem to onder. Vi kan lade velfærden bløde eller vi kan vælge den lille skattestigning.

Jeg er selv ansat i en af vores kommunale børnehaver, jeg har selv børn i et af vores kommunale dagtilbud, jeg har en dreng i vores kommunale folkeskole og jeg har også haft en mormor på et af vores plejehjem.

Der er alt muligt godt at sige om vores kommunale institutioner, men realiteterne er jo også, at der allerede løbes enormt stærkt ude i virkelighedens verden - altså på den anden side af regnearket.

Når valget derfor står mellem en lille skattestigning eller velfærdsforringelser der kan mærkes, især af vores svageste og mest umælende medborgere - børnene og de ældre.

Ja så er vi i Socialdemokratiet i hvert fald ikke i tvivl - vi vælger det solidariske svar, en lille skattestigning der sikre velfærden. Det håber vi resten af et normalt ret fornuftigt byråd vil være med til. 

På falderebet vil jeg egentlig gerne lige benytte muligheden for at sige tak til alle de, der var mødt frem til byrådsmødet. Selvom anledningen var knap så munter, blev jeg faktisk glad. Det er godt for vores demokrati, når folk blander sig, og det skal I fortsætte med.

Kommentarer

Ja nu begynder prisen for uhæmmet fri indvandring til Danmark at påvirke os så det kan mærkes. Man kan håbe folk tænker på dette og kan regne sammenhængen ud, når de sætter deres kryds ved kommende folketingsvalg.

Tilføj kommentar

Bannerannonce Greentel Telekæden i Brande

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Telekæden Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen