Budgetforlig i konsolideringens tegn

Lotte SToltenborg

Af Lotte Stoltenborg og Henrik Kraglund, byrådsmedlemmer for Fælleslisten.

Årets budgetforlig er landet – aftale herom er den 9. oktober indgået med tilslutning fra alle 23 byrådspolitikere.

Fælleslisten glæder sig over at være en del af dette budgetforlig, som omfatter 2020 som budgetår og 2021-2023 som overslagsår, som det hedder i fagsproget.

Budgettet for 2020 kan betegnes som et konsolideringens år, hvor sidste års budgetforlig jo var spækket med besparelseskrav i multi-mio.-kr.-klassen. En række af disse besparelser er i øvrigt endnu ikke udmøntet, men pågår fortsat.

I år var udgangspunktet for budgetforhandlingerne mere end 100 mio. kr. bedre end året før p. gr. a. uventede indtægter, som kommunaldirektøren har redegjort for i pressen den 4. oktober.

Men når vi politikere skal være helt ærlige – og det kan forekomme svært, vil nogle hævde – er den stærkt forbedrede situation i år ikke i så høj grad udtryk for at politikerne har gjort noget helt særligt for borgerne og virksomhederne men derimod, at borgerne og virksomhederne har gjort noget helt særligt for politikerne.

Så hvor sidste års budgetforhandlinger var en ørkenvandring var dette års budgetforhandlinger ”a walk in the park”! Og endte med et driftsoverskud på 90 mio. kr. 

Alligevel er der ikke lagt op til nogen ekstravagance – og sådan skal det være. Men hvor ordet ”besparelser” føj gennem luften under forhandlingerne sidste år, var ”besparelser” i år næsten et fremmedord.

Drift og anlæg

På driftssiden løsnedes grebet om de besparelsesemner, som skulle have været fundet, hvis ikke de store indtægter var kommet. Så væk med det tema: besparelser. Til gengæld var der tale om nye driftsudgifter på 18 mio. kr., hvoraf de knap 16 mio. kr. var udtryk for et revideret budget og ændret budgetpraksis, som det udtrykkes. Hele beløbet og meget mere til, kan henføres til arbejdsmarkedsområdet. FL glæder sig i øvrigt helt specielt over tilførslen af 550 tkr. til SFO´en i Blåhøj. Og glæder sig over, at Midtjyllands Lufthavn er lagt i benlås. Her er ikke plads til megen spjætten. 

På anlægssiden blev der ikke plads til større ønsker frem. Der var ønsker nok, men økonomien er dog fortsat stram. Og der er budgetteret gennemført anlægsopgaver for godt 120 mio. kr., hvoraf den nye skole i Brande sætter sig på godt halvdelen af pengene (65 mio. kr.). En ny børnehave i Ikast og en renovering af tandplejeklinikken i Ikast medfører også store anlægsudgifter, men disse og stort set alle øvrige anlægsopgaver og projekter var allerede kendt og politisk behandlet tidligere, så ved denne lejlighed blev de blot ”klappet af”.

Om 2021 tør FL godt spå, at året bliver endnu bedre end i år. Der er budgetteret med et driftsoverskud på knap 60 mio. kr. – og det er stok-konservativt! Konservativt på den gode måde, forstår sig.

Tilføj kommentar

Telekæden bannerannonce

VIP annoncer

Annoncer

Pandbo Bjælkehuse banner

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen

Brande Jul 2019