Skoletandpleje i Brande

Henrik Kraglund

Af Henrik Kraglund, byrådsmedlem for Fælleslisten

Her har vi et problem i Brande – men der er også en løsning!

Problemet er selvfølgelig, at skoletandplejen ikke kan fortsætte i SMP-centret, hvor den befinder sig i dag, når SMP-centret skal nedrives for at give plads til en ny skole.

Men intet er så galt, at det ikke er godt for noget.

For selvfølgelig kan skoletandplejen fortsat finde sted i Brande. Og endda med fordel – måske stor fordel.

For når SMP-centret skal rives ned, kan kommunen blot leje en container eller to, nogenlunde tilsvarende de containere, som i dag anvendes til undervisningslokaler. Kravet til udstyr er beskedent – en god del af det tandlægeudstyr, som i dag anvendes, kan genanvendes. Specialopgaver skal selvfølgelig fortsat foretages af tandlægerne i Ikast. Ved at klinikken/klinikkerne ligger lige ved siden af skolen/”containerskolen”, vil tandhygiejnen få et gevaldigt løft, fordi udeblivelse fra tandeftersyn og tandbehandling vil blive holdt på et minimum.

Hvis der herudover skal laves f.eks. (akutte) røntgenoptagelser, vil disse nok kunne laves af de lokale tandlæger.

 

Vindere og tabere

 

Kommunen vil spare masser af penge ved denne løsning. Etableringen og driften er temmelig billig – (der skal ikke bygges ny behandlingsklinik i Ikast). Kommunen vil endvidere undgå et for mange velbeslåede forældre hensigtsmæssigt alternativ, som er, at forældrene mod betaling af 35 % af tandlægeregningen (eller mindre, hvis de er medlem af ”Danmark”) vil kunne lade deres barn/børn behandle af familiens private tandlæge. De 65 % vil kommunen skulle betale. Så mon ikke rigtig mange forældre vil vælge den mulighed i stedet for at køre chauffør for børnene til Ikast.

De mindre velbeslåede må selvfølgelig være chauffører for deres børn, tage fri fra arbejde evt. mod at betale for det, og i øvrigt spilde en masse undervisningstid og forværre vores allesammens CO2-regnskab. Jo, her har vi virkelig muligheden for igen at opdele i en A-og en B-befolkning.

Dem uden realistisk transportmulighed (uden bil) glemmer vi helt i denne ombæring.

Så containerløsningen vil betyde, at skolebørnene sparer en masse transporttid og derfor undgår at miste undervisningstid. Og de får en bedre tandstatus og tandhygiejne, som i øvrigt trænger til en forbedring, forlyder det. For hvis de skal have foretaget eftersyn og behandling i Ikast, vil udeblivelse blive et kæmpeproblem.

Når den nye skole skal bygges, skal der selvfølgelig etableres en moderne tandlægeklinik på skolen, så den fine tandstatus, som er opnået gennem ”byggeårene”, kan bevares.

Så mon ikke der vil kunne skabes et massivt politisk flertal for denne løsning? Det tror jeg på!

Tilføj kommentar

Bannerannonce Greentel Telekæden i Brande

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen