Om stilheden i naturen og larmende vindmøller
Vælger vi industri eller natur i vores kommune?
Eller vælger vi industri OG natur?
Hvor tager du hen, når du vil motionere i det fri, tage familien med på en hyggelig gåtur eller har brug for fred og ro til at oplade de mentale batterier? Vælger du et industrikvarter, eller vælger du de skønne uberørte naturområder vi (endnu) har i Ikast-Brande kommune?
I 2020, hvor mange danskeres hverdag var berørt af nedlukninger, oplevede vi her i Gejlbjerg-området en ekstra tilstrømning af mennesker, som brugte området til en løbetur, en cykeltur eller blot en mulighed for at slentre rundt i fred og ro.
Et par, jeg mødte herude, fortalte, at de havde hørt om området fra nogle naboer, og at det nu var blevet deres foretrukne sted at finde fred og ro. Under samtalen kom vi til at tale om Skovsnogen og de muligheder, der er derude, men som parret sagde: ”Det er ikke det samme, når det er et sted, der er beregnet for turister”.
Det de søgte, var uberørt fred og ro og den oplevelse kan man få her i området. Endnu da…
De større uberørte områder i vores kommune er vi nødt til at værne om. I området omkring Gejlbjerg, Sandfeld, Kærby og Grønnemosen har vi masser af fugle- og dyrevildt, som kan opleves af den opmærksomme besøgende. Tranernes både skingre og hæse skrig kan, når de flytter fra et fourageringsområde til et andet, få det til at lyde som lydsporet til en Jurassic Park-film, hvilket er en oplevelse i sig selv.
At komme gående i stilheden og pludselig se en rå med to lam græsse fredeligt i en lysning lidt inde i skoven eller at nyde det fantastiske syn af en rød glente svævende i stilheden, der søger føde på marken. Det er nogle af de muligheder der findes i området i dag.
Jeg ved ikke nok til at påstå, at man ikke kan opleve disse ting, hvis der står en 7MW-havvindmølle med en højde på 197 meter placeret midt i området, men jeg ved, at en væsentlig faktor for oplevelsen er; stilheden. Og stilheden forsvinder med vindmøller.
Fraværet af støj skærper vores sanser, så vi har mulighed for at opleve. Stilheden er derfor den væsentligste faktor for vores oplevelser i naturen.
Flytter vi vores vindmølleindustri ud i naturen, vil vi på det oplevelsesmæssige plan udradere naturen.
Lad industrien have sin plads og berettigelse og lad naturen have sin plads og berettigelse. På hver sit sted. Vi kan ikke få begge ting, hvis de skal dele pladsen.
Vindmøller er industri, og derfor skal vindmøller placeres som sådan.
De større uberørte områder skal vi værne om som netop uberørte områder.
Stine Dahlstrøm Laursen
Julsgårdvej 8
Kommentarer
Hvor har du dog ret Stine, og
Hvor har du dog ret Stine, og hvor er vi dog enige.
Hold de vindmølleprojekter langt væk fra vores uerstattelige fredelige naturområder...
Når først det er rejst en havvindmølle, så er freden væk for evigt.
Carsten Dreisig Hansen, Karstoft Ådal.
Tak for din kommentar,
Tak for din kommentar, Carsten. Jeg håber inderligt at der kommer lidt mere politisk fokus på, hvad vi vil med vindmøller i vores kommune og hvad det er vi mister med opstilling af alle disse møller i de større uberørte naturområder. Jeg tror det er glemt i regnestykket.
Stine Dahlstrøm Laursen
Godt indlæg Stine Dahlstøm
Godt indlæg Stine Dahlstøm Laursen - Din holdning deles af mange.
Som der stod i et tidligere læserbrev, ligger løsning jo lige for. Placer møllen mellem motorvejen og Siemens fabrikken.
Der er allerede støj fra motorvejen og møllen vil være et vartegn for fabrikken, hvilket også vil være rigtig godt for Siemens, da denne mølle er meget vigtig for dem.
Derved bliver industrien i et industriområde og naturen bevares.
(alternativt kunne man placere møllen ved Ikast eller Bording, det virker jo som om at mange fra den del af vores kommune interessere sig for vindmøller.)
Vi krydser fingere for at fornuften sejre.
Tilføj kommentar