Nytårshilsen
Halvvejs inde i byrådsperioden har Fællelisten flere gange sat hælene i, åbnet munden og debatteret de åbenlyse problemstillinger som andre fortier.
Fælleslisten vil bestræbe sig på at være borgernes talerør…
Hvorfor ikke live-streame byrådsmøderne?
Fælleslisten ønsker at skabe en mere synlig og transparent politik, hvor den folkelige debat, bliver en aktiv del af de beslutninger der tages i byrådet.
Lad os live-streame byrådsmøderne!
Det ville være den korteste vej til et dynamisk og borgernært demokrati. Borgerne vil få en unik mulighed for at følge med i de politiske beslutninger, der træffes uanset om man er til stedet i byrådssalen eller ej.
Dialogmøder har mistet deres værdi
I sidste periode havde vi et månedligt dialogmøde. Møderne dannede ofte fundament for de kommende og mere komplekse beslutninger som skulle træffes. Forvaltningen gennemgik sagerne på dialogmøderne. Hele byrådet fik mulighed for at spørge ind til de problemstillinger sagen måtte have og lytte til de andre partiers umiddelbare holdninger. Alle kom på øjenhøjde med hinanden. Før sagen blev sat på dagsorden og det blev til politik, var der tid til at fordybe sig i sagen.
Dialogmøderne er blevet reduceret til orienteringsmøder. Kun udvalgs- og næstformanden bliver orienteret om de kommende sager på dagsorden. Vi andre er henstillet til at læse i sags-indstillingen. Det kan vi gøre bedre. Vi burde genindføre dialogmøderne. Det vil sikre en mere tillidsskabende politisk ping-pong med hinanden.
MES sagen er et godt eksempel på hvor galt det kan gå
Flere i byrådet have aldrig hørt om sagen før. Rapporten var lang og sagen kompleks. Fælleslisten var i chok. Hvordan kunne man forvente at sagen kunne køre uden dialog? Uden en offentlig debat, som havde være passende både for borgerne og ikke mindst for byrådspolitikerne.
På et dialogmøde – kunne man have vendt et par sten og tænkt ud af boksen
Vi burde have lyttet til de forskellige perspektiver. Arbejde med den umiddelbare synergi der lå foran os. Vi kunne have fået i pose og sæk og sammen skabt et interessant rekreativt område for både byens borgere, MES, naboerne, naturelskerne og lystfiskerturisterne, og ikke mindst for borgerne tæt ved Brande å.
Binderslev – har den løsning, vi bør gå efter.
Det er endnu ikke for sent. Vi kan stadig arbejde hen imod sådan en løsning, hvor en reduceret MES sø og en spunsvæg kan gå arm i arm og sikre både laksens vandring og flere rekreative muligheder omkring søen. Fælleslisten rækker gerne ud og inviterer til dialog, om de muligheder der ligger omkring MES sø.
Vi er midtvejs i denne valgperiode
Vi har stået uden for og været med i budgetforliget. Det ene er ikke at foretrække frem for det andet. I Fælleslisten er det vigtigst, at vi sikrer gode vilkår for vores borgere, hvorfor vi ikke kan give afkald på de centrale kerneværdier.
I 2023 stod vi, med åbne øjne, uden for budgettet. De strukturelle besparelser blev kun en del af budgetbesparelserne og flere kerneydelser blev reduceret eller sparet væk. Børne- og kulturområdet blev hårdt ramt.
Det har siden vist sig at ældreområdet også blev hårdt ramt. Vi har måtte behandle en større budgetoverskridelse på ældreområdet, samtidig med at udvalget har måtte skære i budgettet omkring dagscentrene. Fælleslisten ønskede, at det var dagcentrene selv, som skulle finde besparelserne og ikke udvalget. Det blev nedstemt. Set i bakspejlet var budgetbesparelsen i 2023 for stramme!
I 2024 gik vi med i budgettet. Det krævede store overvejelser. Vi skulle sige ja til både Karup lufthavn og til første rul af masterplanen og endnu et ja til at købe en lounge i Ikast sportscenter. Hvad fik vi? Flere nye tiltag på børne- og kulturområdet. Det område vi lige havde sparet så meget på.
Pakhuset i Brande – hvorfor sælger vi et unik hus?
Vi kunne leje det ud til Brande City, som derigennem kunne leje det til de foreninger i Brande, som efterspørger lokaler i byen. Det var der desværre ikke flertal for. Nu kan vi blot håbe, at huset bliver købt af nogle, som kan se værdien i at benytte det til sociale formål i byen, hvis ikke er huset tabt. Fælleslisten ønskede at sælge huset for et symbolsk beløb til Brande city, som hermed kunne sikre at huset forblev et socialt tilbud for byen.
Tænk om borgermesteren ville være med til at udarbejde en model, på samme måde som vi kommunalt hjalp Sportscenter Ikast med at købe en lounge, kunne vi hjælpe Brande city med at overtage Pakhuset.
Hvad ser vi i horisonten?
Ikast har lige fået et nyt strøgcenter, og Ikast Complete er taget i brug som et nyt unikt flagskib for idræt og sport i kommunen. Det bliver spændende at følge både Hærvejsprojektet i Nr. Snede og følge Gennembruddet i Brande, som begge bliver projekter af stor kulturelværdi for kommunen.
De nye udstykninger på Hyvildvej, vil tilføre flere bløde trafikanter og øge trafikken på området. Den stigende trafik vil medføre et øget pres i krydset ved Kvickly, som vil kræve en større politisk opmærksomhed.
De mange nye udstykninger vil betyde, at vi aktivt skal ind og se på kapaciteten på Artium. Sammenbygningen mellem Hallen og Artium vil stadig være den mest naturlige udvidelse. Det var også kongstanken bag placeringen af Artium. I Hammerum er det lykkedes at skabe en synergi mellem de gamle haller og den nye skole. Så denne ide er bestemt en god vej at gå.
Fælleslisten er en vigtig brik i byrådet – Vi er den korteste vej for borgerne, for at blive hørt. Byrådet har brug for Fællelisten, som tør vende de sten der skal vendes. Fællelisten er ikke blot en Brande liste, men en borgerliste for hele kommunen.
Godt nytår
Lotte Stoltenborg FL.
Tilføj kommentar