Kul på
- Vi står overfor den største investering i museets historie. Så klar er udmeldingen fra Jan Svendsen, der tidligere på året afløste Hans Peter Rasmussen som formand for Brunkulsmuseet i Søby.
Investeringen, han omtaler, er etableringen af Søby Grovsmedje, og håbet er, at smedjen enten kan stå klar til næste års Søby Vennetræf, som er nr. 50 i rækken, eller senest til museets 40 års jubilæum i 2017. Inden den endelige beslutning om opførelse kan træffes på et bestyrelsesmøde i september, afventer man et overslag + byggetegninger, som man har sat et lokalt forankret byggefirma til at udarbejde. Desuden kræver byggeriet som alle andre byggerier en byggetilladelse og frem for alt noget, museet ikke har for mange af: penge. Derfor forestår der også et større arbejde med at søge fonde og sponsorer, inden man kan komme i jorden, men at man overhovedet er kommet dertil, hvor man er i dag, skyldes et sammenfald af heldige omstændigheder, fortæller Jan Svendsen.
I den anden ende af Brunkulsvej, klos op ad jernbanen, havde fa. Carl Nielsen i mange år en smedje. Både grund og bygninger er ejet af Naturstyrelsen, og et tilfældigt møde med en af styrelsens ansatte mundede ud i, at Brunkulsmuseet fik smedjen foræret – rub og stub. Det faldt tilfældigvis sammen med museets planer om at etablere en smedje, og så gik det hele op i en højere enhed. Inventaret er blevet pillet ned og opmagasineret, mens man efter at have opvejet fordele og ulemper har valgt at takke nej til at overtage den udtjente bygning og i stedet opfører en ny på ca. 100 kvadratmeter. Dermed bliver den den største bygning på museet.
– Vi skal passe på, at den ikke bliver for høj og dominerende i forhold til de andre bygninger. Det skal være solidt og helst være nemt at vedligeholde. Vi har ikke alle de hænder, der skal til for at lave det hele selv, forklarer den nyvalgte formand, og giver dermed samtidig forklaringen på, hvorfor man ikke har ønsket at overtage den eksisterende bygning: Udover at grænse til faldefærdig er den temmelig høj og vil derfor blive alt for dominerende i området.
Læs mere om brunkulsmuseet i Søby i Brande Bladets sommerferietema onsdag.
Tilføj kommentar