Hvordan får vi flere unge i uddannelse og arbejde?

Tina Ostersen

Af Tina Ostersen, byrådskandidat for Dansk Folkeparti

Der er en for stor andel af unge i Ikast-Brande kommune, der ikke er i gang med en uddannelse. Det er en af bevæggrundene for, at byrådet har fokus på at flere unge skal i job og uddannelse.

Byrådet vil understøtte dette arbejde med en unge strategi og en handleplan, der kan anvise konkrete veje til målet.

Det vil jeg gerne hjælpe lidt på vej. Tiden er kostbar på området, fordi vi skal have de unge hjulpet godt på vej til en uddannelse eller et job.

Jeg tror, der er flere relevante tiltag, der kan hjælpe de unge i den rigtige retning. Helt overordnet tror jeg det vil være relevant at se på den nye skolereform. Har det givet det ønskede løft af det faglige niveau; hvis ikke, kunne landspolitikerne måske overveje at nedsætte skoletiden igen.

En lidt kortere skoledag vil give mere fritid, dels til bare at være barn/ung, men også fritid til et efter skole job. Et job som kan være med til at lære lidt om, hvad der venter efter skolen. Måske en mulighed for at pejle sig lidt ind på om der ligger en lille håndværker gemt i maven, eller måske noget helt andet.

I skoleregi er der også områder at arbejde med. Her mener jeg, at en udvidelse af UU-vejledningen vil være givet godt ud. Ikast-Brande kommunes jobcenter har en stor berøringsflade til kommunens virksomheder og er rigtig gode til at finde match til de ledige. Her vil det være oplagt at drage nytte af hinanden. Drage nytte på den måde, at det igen bliver en mulighed at komme i erhvervspraktik. Det er i dag muligt, hvis eleven selv finder et praktiksted og samtidig laver de afleveringer, som resten af klassen skal lave i praktikugen. Hvis vi vender erhvervspraktikken på hovedet, så alle skal ud en uge om året i 8. og 9. klasse og samtidig har et samarbejde med Jobcentret, burde det være muligt at finde en virksomhed til alle. Nogle vil sikkert sige, at det ikke kan lade sig gøre. Jeg kender en efterskole, hvor det kan lade sig gøre at finde et praktiksted til alle 125 elever i samme uge; så burde det også kunne lade sig gøre i folkeskolen.

Vi skal have alle i gang med at tænke uddannelse og job, for der er brug for alle sådan som fremtidsprognoserne ser ud. Derfor vil det også være relevant at få sporet børn/unge med særlige behov ind på uddannelse og jobmuligheder. Vi skal se på hvad der sker i andre kommuner, og hjælpe hinanden med at få alle i gang, gerne et samarbejde med Special Skills, som arbejder specifikt med uddannelsesvejledning for børn med særlige behov. De har samarbejde med kommuner, bl.a. Jobcentret om at lave uddannelsesmesse, hvor de unge kan komme ud og snuse til fag og uddannelsesretninger, der henvender sig til specifikt til unge med særlige behov.

Vi skal ikke overlade til de unge selv at finde på noget, men i højere grad bakke op/hjælpe med muligheder for dem. Holde dem i hånden til de er kommet trygt videre i den uddannelse eller det job, som de måske ikke vidste var det de drømte om. Dermed sikre gode arbejdsmuligheder i voksenlivet.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul