Hver sjette stemte på Danmarksdemokraterne

Valgresultatet i Ikast-kredsen ved tirsdagens folketingsvalg afspejler på mange måder landsresultatet, men på enkelte punkter adskiller det sig, og især på et punkt meget markant: Inger Støjbergs nystiftede parti, Danmarksdemokraterne, opnåede ikke færre end 16,7 % af stemmerne i Ikast-Brande Kommune, som Ikast-kredsen omfatter.

Det er langt flere, end partiet fik på landsplan. Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, opnåede til gengæld "kun" 7,4 % af stemmerne, lidt mindre end partiet fik i resten af landet.

Socialdemokratiet blev med 23,6 % af stemmerne - en fremgang på 1,4 %-point - det største parti i Ikast-kredsen, mens Venstre, der tidligere sad på tronen, denne gang måtte nøjes med 19,7 % af stemmerne. Det er en tilbagegang på hele 15,7 %-point, hvilket efter alt at dømme er med til at koste fhv. borgmester Carsten Kissmeyer pladsen i Folketinget.

Præcis som i resten af landet tordnede Liberal Alliance frem med 5,8 %-point til 8 % af stemmerne, mens Dansk Folkeparti måtte vinke farvel til næsten fire ud af fem vælgere fra det seneste valg og endte på beskedne 2,7 % af stemmerne - en historisk tilbagegang på 9,6 %-point.

Radikale Venstre gik 2,4 %-point tilbage til 1,5 % af stemmerne, mens Nye Borgerlige fordoblede deres stemmeandel til 3,9 %.

To partier gik imod landstendensen: Det Konservative Folkeparti gik 0,3 %-point frem til 7,2 % af stemmerne, mens Socialistisk Folkeparti gik 0,1 %-point tilbage til 4,4 %.

Også Enhedslisten måtte notere en tilbagegang: fra 2,7 % til 1,7 % af stemmerne.

Stemmeprocenten i Ikast-kredsen endte på 84,16 %, hvilket er marginalt lavere end i 2019.

Se hele valgresultatet ved at klikke her

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Arne Danielsen bannerannonce

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2023