Fritidspas til socialt udsatte børn og unge
Af Mustafa Arslan, Ikast og Henrik Christensen, Brande, byrådskandidater for Socialdemokratiet
Fællesskab er en fælles sag, står der i kommunens børne- og ungepolitik, og i Socialdemokratiet mener vi at fællesskabet naturligvis skal være åbent for alle, der har lyst og vil.
Der står også i politikken, at lige muligheder kan kræve en hestesko, derfor har vi som kommune også en forpligtigelse til at sørge for, at alle børn og unge har de samme muligheder for at gå til spejder, dyrke sport eller en hvilken som helst anden fritidsaktivitet på lige fod med deres kammerater.
Børn og unge fra socialt udsatte hjem, skal altså ikke udelukkes fra fællesskabet på grund af deres familiers økonomiske situation. Kontingentet til badminton, håndbold eller hvad de nu gerne vil går til, må aldrig være en hindring for et barns fritidsudfoldelse.
Det er afgørende for børn og unges sociale udvikling, at de har mulighed for at indgå i en række frivillige fællesskaber. Her udvikles mange af de sociale kompetencer, som man bruger senere i livet. En lille investering i unges fritidsudfoldelse er godt givet ud og kommer flere gange igen. Samtidig er det sundt for unge at få rollemodeller og være en del af et frivilligt fællesskab.
Desværre er penge tit det primære argument for et nej, når disse børn og unge fra socialt udsatte hjem spørger deres forældre om de må gå til fritidsaktiviteter. Derfor foreslår vi i Socialdemokratiet, at kommunen skal indføre en pulje der skal bruges til fritidspas til børn og unge fra socialt udsatte hjem.
Med fritidspasset har forældre fra socialt udsatte hjem mulighed for nemt at søge om kontingentfritagelse for deres børns fritidsaktivitet ved kommunen, uden det går ud over økonomien i de foreningerne, der hver dag gør et fantastisk stykke frivilligt arbejde rundt om i kommunen.
Tilføj kommentar