Fjord har nået målet

Erik Poulsen

Af Erik Poulsen, kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre i Midt- og Vestjylland.

Ringkøbing Fjord gemmer på en god historie. Under overfladen har ålegræs og andre vandplanter bredt sig på store dele af fjordbunden. Til gavn og glæde for fisk, fugle og miljø. 

Mere end 30 års indsats for at forbedre vandmiljøet ved at få styr på udledningen af spildevand og næringsstoffer fra landbruget i fjordens store opland ind mod Brande har virket. ”Ringkøbing Fjord er en succeshistorie”, sagde professor Stiig Markager, ekspert i havmiljø ved Aarhus Universitet, allerede i oktober 2017 til DR’s tv-avis.

En ny opgørelse fra forskere på landbrugets rådgivningscenter SEGES viser da også, at målet i Ringkøbing Fjord med den nuværende vandplan er nået. Tre år før tid. Det er et resultat, som vi alle – herunder EU, der sætter det overordnede mål for vores vandmiljø – kan være stolte af. 

Der uddeles hverken guldmedaljer og diplomer for en sådan indsats. I stedet bør vi som samfund kraftigt overveje, hvordan vi bedst fortsætter arbejdet. Er det for eksempel rimeligt at bruge over 70 millioner kroner på at fjerne yderligere 236 ton kvælstof fra oplandet til Ringkøbing Fjord i de kommende tre år, når pengene kunne gøre mere gavn andre steder? 

Nye vandplaner for årene efter 2021 er også på vej. Vi skal derfor i det hele taget sørge for, at det faglige grundlag for indsatsen er i orden, så vi målretter investeringer i vandmiljøet til de steder, hvor vi får mest ud af det.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Telekæden Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen