En økonomisk og social ansvarlig politik

Kasper Pauli Pedersen

Af Kasper Pauli Pedersen, fungerende gruppeformand for Socialdemokratiet i Ikast-Brande byråd.

I avisen Focus den 12. februar 2020 er jeg citeret fra byrådssalen for at erklære Socialdemokratiet i Ikast-Brande klar til at genforhandle den økonomiske politik i kommunen. En politik, vi i Socialdemokratiet i dag står udenfor fordi at den blandt andet betyder, at når der i fremtiden kommer flere børn og ældre, så fremskrives budgetterne kun med halvtreds procent. Noget enhver kan regne ud forringer velfærden markant.

Socialdemokratiets vilje til forhandling blev i byrådet taget som et udtryk for, at vi ville tage forskud på at bruge de millioner, der i regeringens, i øvrigt gode, udspil til en udligningsreform, ser ud til at kunne tilfalde Ikast-Brande kommune, hvis man i forhandlingerne kan nå til enighed og finde et flertal, der vil tage ansvar for at skabe et Danmark i bedre balance.

Uagtet resultatet af de forhandlinger, der kommer om en udligningsreform på Christiansborg er Socialdemokratiet i Ikast-Brandes vilje til forhandling om vores kommunes økonomiske politik ikke afhængig heraf. Vi ønsker ikke at bruge millioner på forhånd, som vi endnu ikke har vished for havner i vores kommunekasse.

Vi tager altså udgangspunkt i den kommunale økonomi og kendsgerningerne som de ser ud i dag. Det står klart, at Ikast-Brandes skattegrundlag er blevet varigt stærkere, regeringen har vist, at de gennem kommuneaftalerne vil sikre kommunerne økonomi til flere børn og ældre og med de hårde besparelser, som vi tog medansvar for i budgetterne for 2019 og 2020 har vi også et driftsbudget i god balance.

Det er altså med de kendsgerninger for øje, at vi går til forhandlingerne om en ny økonomisk politik for vores kommune, for lige så økonomisk ansvarlige vi er, lige så socialt ansvarlige er vi også og selvom besparelser er nemme at gennemføre i et regneark, så har de altså konsekvenser for mennesker, når de rammer ude i virkeligheden.

Vi har gode kommunale institutioner for vores børn, unge og ældre, men de er også mere pressede end nogensinde - det pres skal vi ikke bare fortsætte blindt, det vil være socialt uansvarligt. En kommune er nemlig ikke bare en virksomhed, der skal drives med størst muligt driftsoverskud, det er et fællesskab, hvor vi tager ansvar for hinanden.

Det ansvar, skal vi løfte bedre og derfor skal en ny økonomisk politik selvfølgelig også sikre, at når der i fremtiden kommer flere børn og ældre, så følger der også ressourcer med til at løfte opgaven. Betingelserne herfor er til stede, nu handler det ene og alene om, hvorvidt der også er politisk vilje i Ikast-Brande byråd til at gøre betingelserne for vores fælles velfærd lidt bedre.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen

Brande Jul 2019