Ekspropriation: Lille landmand imod systemet

Af Jens-Henrik Kirk, efterskoleforstander, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti i Vestjyllands Storkreds
Forleden besøgte jeg en familie i Herning, som har to gårde, og de har været hele deres liv i årtier. Gårdejer Svend Romvig Kristensen er svinebonde, og sønnen Lasse Romvig er nu i gang med at blive lært op til at overtage gården.
Da Folketinget besluttede at anlægge en motorvej fra Holstebro til Herning, vidste alle, at det naturligvis krævede jord. Det kan ikke være anderledes. Men ifølge familien i Herning begyndte man at grave på familiens jorde, inden der var indgået en købsaftale, og inden sagen var endeligt afgjort af ekspropriationsmyndighederne. Landmanden gjorde vejdirektoratet opmærksom på, at han ikke kunne acceptere, at de gik ind på hans område uden tilladelse.
Ellers måtte de tage politiet med, foreslog landmanden. Og sådan blev det. Politiet kom, og gravearbejdet gik i gang uden, at sagen var afgjort. Her går systemet efter min mening alt for langt.
Nu er der gået halvandet år, siden man begyndte at udgrave til motorvejen, som familien i øvrigt intet har imod, selvom deres skønne udsigt til marker og deres mulighed for indtjening fra de ca. 10,5 hektar røg med i motorvejsprojektet. Familien kontaktede Claus Skov Madsen fra rådgivnings- og konsulentfirmaet AgroPro for at få vurderet værdien af jorden. Claus Skov Madsen og AgroPro, som har oparbejdet en stor viden omkring ekspropriation og erstatningssager, vurderede, at en ekspropriation ville beløbe sig til over 6 millioner. Familien fik for et par måneder siden et brev, hvori staten spiste dem af med 2,4 millioner. Hertil skal trækkes en manglende indtjening på jordarealet i halvandet år og store udgifter til advokat mv. Familien har talt med ledende politikere fra partiet Venstre, og sagen har været omtalt i TV Midt Vest og har været dækket af flere lokale medier. Ifølge familien ryster alle på hovedet. Men ingen har formået at hjælpe familien! Efter min opfattelse er det hjerteløst og ikke i orden. Hvis staten inddrager folks boliger og arealer og går i gang med at benytte jorden, må sagen i det mindste være afsluttet hos ekspropriationsmyndighederne og som et minimum give dem en fair, hurtig og ordentlig sagsbehandling.
Tilføj kommentar