Store udsving i vandprisen

Flere steder i kommunen bliver det pumpet op fra undergrunden, tappet på flasker og solgt i både ind- og udland. Borgerne i Ikast-Brande har noget af Danmarks fineste drikkevand i hanerne, men prisen er vidt forskellig, afhængig af hvor i kommunen, man bor.

Det fremgår af den årlige gennemgang af kommunens 16 vandværker, som teknik- og miljøudvalget har på dagsordenen på tirsdag.

Således slipper man med at betale kr. 1,50 pr. kubikmeter vand, hvis man bor i Gludsted, mens indbyggerne i Engesvang i år skal betale fire gange så meget efter en prisforhøjelse fra kr. 4,50 til 6 kr. pr. kubikmeter.

Kommunens 2 klart største vandværker målt på omsætning, Ikast og Brande, ligger også i den dyre ende med kubikmeterpriser på henholdsvis kr. 5,25 og 5,50 efter prisforhøjelser på 5 og 10% i forhold til 2015.

Med kubikmeterpriser på henholdsvis kr. 4,30 og 4 kr. ligger vandværkerne i Klovborg og Uhre også over det kommunale gennemsnit på kr. 3,59, mens Isenvad Vandværk med en kubikmeterpris på kr. 1,90 er næstbilligst skarpt forfulgt af Bording og Blåhøj By, hvor en kubikmeter vand koster henholdsvis 2 kr. og 2,50.

Midt i feltet ligger vandværkerne i Nr. Snede, Ejstrupholm, Hampen St., Gl. Hampen og Rørbæksø med priser tæt på eller lidt under gennemsnittet.

Den årlige faste afgift varierer også en hel del med vandværkerne i Bording og Isenvad som de billigste med en pris på 400 kr., mens prisen for samme ydelse i Gl. Hampen er mere end dobbelt så høj: 950 kroner.

Læs mere i Focus Ikast-Brande onsdag.

Kommentarer

Kommentar til artiklen, store udsving i vandpriser.
Lad mig slå fat at priserne i artiklen er helt rigtige men det er et indtryk, når man har læst artiklen, at Gludsted vandværk er billigst og Engesvang vandværk er den dyreste i Ikast-Brande kommune.
Det er ikke helt rigtig, vandprisen er jo, som der også gøres opmærksom på, opbygget af en kubikmeter pris og en fast afgift, begge elementer indgår i den samlede vandpris, og når man tager højde for vandpris og fast afgift, nogle vandværker bruger en lav vandpris og en høj fast afgift, eller omvendt, og derefter sammenholder det med en gennemsnit husstands forbrug på 100 m3, ser fordelingen helt anderledes ud, da er GL. Hampen den dyreste og Isenvad den billigste.
Hvis man bor i Ikast-Brande kommune og er tilkoblet kloak har man en totaludgift pr. kubikmeter vand på godt 60.00 Kr. Derfra og ned til den pris vandværkerne beregner sig, er
vandafledning, statsafgift, moms mm. alt sammen noget vandværkerne ikke har indflydelse på.
Når man samtidig oplyser at kommunes 2 største vandværker, Ikast og Brande, ligger i den høje ende af skalaen med prisen skal man tænke på at man i Brande har 2 velfungerende værker der hver især kan klare forsyningen, hvis det ene værk har nedbrud kan den anden klare udpumpningen.
Et fordyrende element er samtidig at 3 ud af de 16 værker i kommunen er underlagt vandsektorloven der kræver et hav af dokumentationer, der alle skal godkendes af statsautoriseret revisor, dette er gældende for værker der udpumper mere end 200 000 m3 vand.
Det sidste påfund er at de værker der udpumper mere end 200 000 m3 skal betale skat, endnu et fordyrende element, man kan spørge, er det rimeligt at forbrugerne på 3 værker i kommunen skal betale skat, når forbrugerne på 13 værker slipper.
Ideen med ny vandsektorlov og forsyningsdirektorat, var at forbrugerne skulle have en lavere vandpris, det der er opnået til nu, er at man har sparet 0.70 Kr. pr m3 vand, men det har kostet 0.80 Kr. pr m3 så det går fint.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Arne Danielsen bannerannonce
Bannerannonce for dinTandlæge i Brande
Brande Camping

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul