Lad os tage skeen i den anden hånd og få en ny visionær vindmøllepolitik

Af Lotte Stoltenborg og Rune Lyager, byrådsmedlemmer for Fælleslisten

Fælleslisten synes, at den gældende vindmøllepolitik i Ikast-Brande halter. I dag trækker vindmølleprojekterne dybe spor og skaber frustration for mange borgere.  Det lader til, at projektudviklere og lodsejerne har deres på det tørre, mens de nærmeste naboer føler, at de kæmper en kamp mod “Goliat”. Som politikere har vi en opgave med at sikre, at den grønne omstilling ikke skævvrides. Kommunens vindmøllepolitik skal sikre rimelige forhold for alle parter - også de nærmeste naboer.

I sidste byrådsperiode sagde hele byrådet ja til den kommunale vindmøllepolitik - også Fælleslisten.

Men vi blev klogere!

Virkeligheden er den, at mange borgere føler sig klemt og lider økonomiske tab, når de nærmeste naboer kun får en kompensation på 15 % af stuehusets værdi baseret på en ejendomsvurdering fra 2011. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Borgerne i nærområderne til de store vindmølleprojekter giver udtryk for, at de oplever et svigt fra politikerne. Politikerne lytter, men de hører ikke, hvad der bliver sagt!

Vi ser desværre også, at der skydes med spredehagl, når vindmøllerne skal placeres. Det virker lidt tilfældigt: 3 i Blåhøj, 11 i Ulkær Mose og 9 i Kratlund. Vi savner overblik og en egentlig strategi for placeringerne.

Forsyningsnettet er ikke klar til at håndtere alt den gode, grønne energi, der produceres. Der kræves store investeringer for at kunne udnytte den grønne energi. Der skal sættes turbo på disse investeringer.

Hvad vil Fælleslisten så?

I debatter bliver Fælleslisten ofte anklaget for ikke at ville den grønne omstilling, når vi sådan stiller os “på tværs” i forbindelse med de politiske beslutninger omkring vindmøller. Det vil vi, MEN:

Vi mener, at det nyvalgte byråd skal tage førertrøjen på og lave en ny, langsigtet vindmøllepolitik til gavn for kommunens borgere - og den grønne omstilling.  Byrådet skal ikke sidde på hænderne og vente på projektmagernes ansøgninger. Vi skal derimod gå forrest og udpege de områder, hvor vi mener, at kommende energiparker kan ligge. Vindmølleparkerne bør rumme flere energiformer; vind, sol og Power-2-X (hybridparker).

Vi ønsker kort sagt en kommunal vindmøllepolitik, hvor:

● Ikast-Brande Kommune sidder for bordenden og faciliterer udviklingen sammen med borgerne og kalder på projektudviklerne eller kommunale vindmøllelaug

● Naboerne får mulighed for at købe aktier i den grønne omstilling. Det vil skabe ejerskab og give medvind

● De nærmeste naboer får en kompensation, som vil kunne sikre en ejendomsværdi, der som minimum svarer til den ejendomsværdi, man har i dag på baggrund af uvildige ejendomsvurderinger

● Lad os sammen overbevise Christiansborg om at kommende hybridparker kan planlæggers, hvor ekspropriation er et muligt greb, på samme måde som man planlægger motorveje.

Fælleslisten VIL den grønne omstilling. Men der skal være mening med galskaben.

 

Kommentarer

Jeg vil sådan set hverken ha' penge, medejerskab eller indflydelse...
Jeg vil bare ha' fred, ro og uforstyrret natur
UDEN VINDMØLLER, SOLCELLER OG PTX-ANLÆG..!
Så simpelt er det.

Jeg giver Carsten ret .vi er naboer og ønsker ikke at miste ejendomsværdi og tvunget til at få alt så tæt på .Det er ved at være at sådan at ,nogle bestemmer over andre Fordi de bor ikke sæ tæt på,som os .Vi ønsker hverken vindmøller og flere store svinefarme i nærheden Tit bliver vi jo ikke hørt eller spurgt.Så hvem har magten

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul