HedeDanmark overtager entreprenørafdelingens opgaver

Efter et længere forløb besluttede byrådet på den lukkede del af mandagens byrådsmøde, at det bliver HedeDanmark, der i fremtiden skal vedligeholde kommunens grønneområder. Blandt seks tilbudsgivere har HedeDanmark afgivet det mest fordelagtige bud, og virksomheden overtager samtidig samtlige ansatte i den kommunale entreprenørafdeling, som nu skal nedlægges.

Tilbage i 2019 besluttede et byrådsflertal udenom Socialdemokratiet, at entreprenørafdelingens opgaver skulle "konkurrenceudsættes" med hendblik på en mulig udlicitering, og det er denne proces, der nu er endt med indgåelse af aftalen med HedeDanmark.

For borgmester Ib Lauritsen (V) har den primære årsag til at gennemføre et servicetjek af driftsområdet at sikre den bedste anvendelse af borgernes penge:

- Udbuddet viste, at den bedste sammenhæng mellem pris og kvalitet får vi i samspil med HedeDanmark. HedeDanmark overtager vores dygtige folk, og vi får et ensartet og velbeskrevet serviceniveau i hele kommunen. Jeg er sikker på, at det bliver en gevinst for alle parter, udtaler han i en pressemeddelelse.

Ikke afgørende

Den afgående formand for Teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl (V), er godt tilfreds med resultatet af udbudsprocessen: 

- Det glæder mig, at vi fik 6 gode tilbud, og at virksomhederne har brugt kræfter på at udarbejde dem. Vi skal have fokus på at strække pengene længst muligt – og med en årlig omkostningsreduktion på flere millioner betragter jeg udbuddet som en stor succes.

For ham er det ikke afgørende, om arbejdet udføres i privat eller kommunalt regi, understreger han:

- Derimod er det afgørende for mig, at vores dygtige folk, der i mange år har arbejdet for at effektivisere driften og har tjent borgerne godt, kommer i gode hænder hos en anerkendt og respekteret virksomhed i branchen. Logoet på tøjet ændres, men arbejdet udføres af de dedikerede og dygtige medarbejdere fra kommunens entreprenørafdeling. Det glæder mig, fastslår han i samme pressemeddelelse.

Afdelingen nedlægges

Han oplyser videre, at enkelte opgaver, der hidtil er varetaget af entreprenørafdelingen, er overført til kommunen, herunder driften af genbrugspladserne og nogle myndighedsopgaver, som ikke lovligt kan overdrages til andre. Desuden etablerer kommunen selv et (meget) lille ”serviceteam” med et par medarbejdere til små, uregelmæssige og pludseligt opståede opgaver som eksempelvis enkeltstående events, fejringer og valghandlinger, men langt de fleste af entreprenørafdelingens opgaver overgår til HedeDanmark, forklarer han.

- Det vil således være korrekt at sige, at entreprenørafdelingen nedlægges. Vi skal også have afhændet bygninger, udstyr og vognpark, som den nye samarbejdspartner har mulighed for at købe, før det eventuelt skal afhændes til anden side, oplyser Henrik Engedahl.

HedeDanmark har fået tre måneder til at planlægge, hvordan de vil håndtere opgaverne, som de overtager med virkning fra 1. april 2022.

Kommentarer

Kære Henrik Engedahl og øvrige byrådsmedlemmer.

Nok ser i en, på papiret, besparrelse, men I forholder borgerne i Ikast-brande kommune dele af regnestykket : Hvor mange millioner har forløbet med udbudsprocessen kostet borgerne i kommunen i alt indtil nu ? Der har bestemt været store udgifter til eksterne konsulenter, revisorer og givetvis også bistand fra andre eksterne. Ligeledes har der været forbrugt et stort antal mandetimer internt i kommunen. Både i administrationsregi og hos entreprenørafdelingen, som skulle afgive kontrolbud. Og ja - millioner... Ligeledes er der jo også en proces igang, hvor man, som minimum, opretter 4 nye stillinger i administrationen, nyansættelser, af folk som, aflønnet af kommunekassen, skal føre kontrol med, at Hede Danmark, nu også udfører opgaverne i henhold til kontrakten. Det er vel i sig selv en ekstra løbende lønudgift på den anden side af 2 millioner - hvert år.

Og ser man lidt på hvordan udbudsmaterialet er skruet sammen, er der så ikke en overvejende sandsynlighed for, at der nok skal vise sig utilstrækkelige beskrivelser af dele af opgaverne, som kommunen så skal have udført mod ekstra betaling - ud over det bud Hede Danmark har givet ? De, eller andre, udfører naturligvis ikke alle disse opgaver uden ekstra betaling ?

Jeg ser frem til, at Henrik Engedahl og byrådet i øvrigt, præsenterer borgerne for disse tal - det må vel være rimeligt, at alle kan se om regnestykket holder vand, eller ?

God Jul og Godt nytår

Jan Pedersen

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce for dinTandlæge i Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2022