Erindringer fra barndommen i Brande og omegn

I bogen ”Toke” med undertitlen ”Min barndom under og efter Anden Verdenskrig” krydrer Erling Haubjerg sine barndomserindringer med fri fantasi. Det er det kommet en læseværdig bog ud af, der især vil have lokal interesse.

Af Erik Lauritzen

”Pludselig så han en mand stå på fodergangen foran køerne. Toke blev så bange, at han rystede helt vildt.” Sådan beskriver forfatteren sit møde med en engelsk pilot, der var gemt på bedsteforældrenes gård, efter han var blevet skudt ned efter mødet med tyske natjagere i luften over Brande. Denne og mange andre hændelser indgår i Erling Haubjergs erindringsbog fra tiden under og efter Anden Verdenskrig, der udkom den 9. december. Hermed er et længe næret ønske gået i opfyldelse hos forfatteren.
Erling Haubjerg blev født den 13. august 1937 i Flø nordvest for Brande. Han dimitterede som lærer fra Herning Seminarium i 1967. Han blev straks herefter ansat ved Herning Friskole, hvor han underviste frem til 1992.

Selvbiografi krydret med fantasi
Bogen ”Toke” er en spændende roman, der levende fortæller om drengen Toke, der lever i skyggen af Anden Verdenskrig, som han oplever på nært hold sammen med sin familie og kammeraten Rune. Rune er noget af en rod, der ynder at gå lige til grænsen, så kammeratskabet halter lidt ind imellem. Men Toke holder fast i Rune, selv om moderen ikke er stolt af kammeratskabet.
Toke mister sin far samme nat, ja, i samme time som hans lillebror, Eske bliver født. Moderen bestemmer sig for at drive det lille landbrug videre samtidig med, at der nu er tre små børn, der skal tages vare på og forsørges. Det lykkes, ikke mindst takket være den dygtige karl, Peter, som moderen ansætter for at klare driften af gården. Karlen bliver forelsket i Tokes mor, men det bliver ikke gengældt og efter nogle år finder hun en ny ven, som hun gifter sig med. Sammen får de tre børn.
I bogen følger man Toke videre gennem barndommen og ikke mindst skoletiden på blandt andet Brande Byskole samt de oplevelser det giver at flytte rundt til fem forskellige steder i og omkring Brande, inden barndommen slutter.
Toke er en selvbiografisk sammenhængende roman skrevet i en blanding af erindring og fiktion med de dertil hørende friheder. Han beskriver indgående sin skolegang, livet på landet og oplevelser med de spor krigen sætter sig i Brande og omegn.

Rune, skovsneglen og skolekæresten
Romanen tager sin begyndelse, da forfatteren er seks år. Han mistede sin far i juni 1940, samme nat som hans lillebror blev født. Det betød, at moderen stod alene tilbage med tre små børn og et landbrug, der skulle drives for at forsørge den lille familie.
Forfatterens mor hed Marie Haubjerg og hans biologiske far var Niels Robert Haubjerg. Efter at være blevet enke i en ung alder kunne hun blive på gården takket være en dygtig karl, som senere købte gården. I 1945 blev moderen gift med vognmand Gustav Madsen, efter at hun en overgang havde boet hos sine forældre i Gl. Blåhøj. Sammen flyttede de til Østre Allé i Brande. Med til historien hører også, at Gustav Madsen købte en gård i Sandfeld. Senere flyttede familien til Uhre. Gustav Madsen lever stadig, er 97 år og bor i Brande. Moderen døde i 2002.
Fortællingen er præget af mange detaljer både når det gælder livet på landet, oplevelserne i skolen med lærerne og kammeraterne, og de spor Anden Verdenskrig sætter sig lokalt med nedskydning af fly, flygtende piloter, de tyske soldaters optræden alt sammen noget, der er med til at give næring til Tokes fantasi. Hertil kommer en masse tidstypiske oplysninger, som bliver kædet sammen af drengens oplevelser som bydreng ved købmanden og mælkemanden. Ligesom der åbner sig en helt ny verden for Toke, da kom med på brunkulsture i lastbilen sammen med Gustav Madsen. Det var også her han oplevede, hvor farligt det kan være et bevæge sig ud i sandtipperne ved Søby.
Erindringerne går også tilbage til søndagsforestillingerne i biografen i Brande og fødselsdagsfesterne hos en skolekammerat, der boede på Nyholm. Og så er der lige kammeraten, Rune, der skyder fugle med sin slangebøsse. Det er også ham, der lokker Toke til at bide en skovsnegl over. Som belønning får han fem kroner – mange penge på den tid. Denne femkroneseddel gemmer Toke i øvrigt i mange år og der bliver først taget hul på den, da han forærer skolekæresten en isvaffel. Noget, der gør indtryk.
I erindringerne fra skoletiden optræder også skoleinspektør Kudahl, sanglærer Housted og lærer Hansen. Oplevelsen med lærer Hansen er i øvrigt knyttet til både mobning, den første skolekæreste og rygning i smug bag skolens lokummer.
Klart i erindringen står også konfirmationen med efterfølgende cykeltur til Fyn sammen med pastor Rasmussen og alle de andre konfirmander. Turens oplevelser beskrives meget indgående. Dette markerer også afslutningen på Tokes barndom og forude venter ungdommen med arbejde og nye pligter.
Bogen giver et godt indtryk af datidens liv på landet, som mange fra forfatterens generation ganske givet vil kunne nikke genkendende til.
Bogen kan købes i Café Tankefryd.
Der bliver i øvrigt mulighed for at møde Erling Haubjerg på Brande Bibliotek den 25. januar 2017, hvor han vil fortælle om sit liv og sin erindringsbog.

Kommentarer

Er Det muligt at Bestille denne bog og faa den til Sendt?
Paa forhaand tak.

Ja, den kan bestilles/ købes i alle boghandler. Den kan købes hos Cafe Tankefryd i Brande eller den kan købes på nettet. Der er flere muligheder. Slå op under Erling Haubjerg Toke på Google.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS
Brande Camping
Bannerannonce for dinTandlæge i Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul