Aktive borgere er nøglen...

Mellembyerne har ingen funktion mere – de er i frit fald!
Af Erik Lauritzen
Så dramatisk var meldingen fra en veloplagt professor Johannes Nørgaard Frandsen fra Syddansk Universitet, da han tirsdag aften i RemisenBrande varmede de omkring 100 borgere i Ikast-Brande Kommune, der havde taget imod indbydelse til en workshop med overskriften ”Velkommen til den gode by”.
Inden da havde borgmester Carsten Kissmeyer(V) budt velkommen og kridtet aftenens tema op med spørgsmålene: Hvordan skal det gå med vore byer og landsbyer. Hvordan skaber vi den gode by? Kort sagt: Hvor skal vi hen du?
Det kom der rigtig mange gode svar på i løbet af aftenen. Heraf fremgik det, at det vigtigste er ”Aktive borgere, der er parate til at tage et medansvar”. Hvis det var et ærligt signal fra de fremmødte, så ser det ikke så ringe ud endda, sagt på godt jysk.
Efterfølgende på listen kom kravet til god offentlig service, gode kultur og fritidsmuligheder samt et godt erhvervs og handelsliv.
Forslagene og prioriteringen var kommet fra de 10 grupper med repræsentanter fra kommunens seks byer. Ikast, Brande, Nørre Snede, Ejstrupholm, Bording og Engesvang.

Mellembyerne i frit fald
I sit oplæg påpegede Johannes Nørgaard Frandsen, at kommunalreformen i 2007 fik en så dramatisk indvirkning på mellembyerne, at det også kom bag på de politikere, der var med til at gennemføre reformen..
-Da fik mellembyerne dødsstødet, de har ingen funktioner mere. Mellembyerne har været i frit fald siden da, sagde professoren.
-Derimod har landsbyerne det ikke så dårligt. De har en størrelse, hvor fællesskabet kan fungere og blomstre som den bærende kraft.
Men Johannes Nørregård Frandsen så dog muligheder for de seks større byer i Ikast-Brande Kommune.

Den største kraft i verden
Urbaniseringen er den største kraft i verden. Den kan vi ikke stoppe. Det handler om at være med og forstå, hvor strømmene bevæger sig hen – og frem for alt handler det for de mindre byer om ikke at sloges mod hinanden, men arbejde for helheden i jeres kommune, understregede Johannes Nørgaard Frandsen.
Samtidig beskrev han den dramatiske udvikling som landet har gennemgået fra 1950 og frem til 2014, der havde betydet en markant vandring fra land til by, så antallet af landbrug i denne periode var faldet fra 240.000 til 13.000. Dermed er grundlaget for servicefagene for netop landbruget på det nærmeste fjernet og luften er taget ud af mellembyernes liv..
I dag er 2% beskæftiget ved landbruget til trods for, at f.eks. antallet af slagtesvin i 1950 var 5 millioner i dag er steget til 30 millioner.

Den vigtigste by i kommunen
-Byerne skal argumentere for sig selv, og I befinder jer i et af Danmarks to kraftcentre – motorvejene E45 og E47. Det er motorvejene, der sætter dagsordenen i dag, var professorens ord til de fremmødte. Her sneg sig da også et par provokerende sandheder ind. En af de mest iørefaldende var nok hans tankevækkende sandhed: ”Herning er den vigtigste by i jeres kommune”. En udmelding, der går godt i tråd med at tænke ”ud af boxen” og i større enheder.

Det hænger på vore egne skuldre
Borgmesteren supplerede med at: -Vi skal brande vore byer, så andre også ser herlighederne og får glæde af dem.
-Det hænger på vore egne skuldre, der kommer ingen og gør det for os, lød afskedssalutten fra borgmesteren. Han kunne samtidig med glæde konstatere, at kommunens borgere havde sat sig selv i centrum og sendte t signal om, at de er parate til at tage fat og være en aktiv del af den fremtidige udvikling i de enkelte byer og hermed i hele kommunen.
Denne aften var således startskuddet til en længere proces, hvor landsbyer, skoler og politikere i kommunen bliver inddraget i bestræbelserne på at skabe den gode by. En proces, der aldrig er slut, for virkeligheden ændrer sig hele tiden.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce for dinTandlæge i Brande
Arne Danielsen bannerannonce
Brande Camping

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul