Vinterferie på museerne

Fastelavnsbollerne er allerede landet i butikkerne, og inden længe vil der være udklædte børn og fastelavnstønder overalt. Men i gamle dage var festlighederne endnu vildere og i høj grad en fest for voksne!

På Klosterlund Museum og Vester Palsgaard Skovmuseum er det dog børnene, der er i centrum til fastelavn – selvfølgelig med en historisk twist på løjerne. Vinterferien byder derfor på hyggelige familieaktiviteter som at lave fastelavnsris, pynte masker og rulle vokslys til at lyse op i den mørke tid.

Onsdag og torsdag i skolernes vinterferie åbner skovridergården på Vester Palsgård Skovmuseum op for hyggelige fastelavnsaktiviteter for børn.

Tidligere var fastelavn en voksenfest, hvor der blev festet løs og drukket, inden man skulle faste i 40 dage indtil påske. Højtiden handlede især om at skræmme det onde væk. Derfor slog man katten af tønden, da man anså den for at være ond. Til fastelavn klædte de voksne sig også ud og maskerne blev brugt til at skræmme det onde væk.

I dag er Fastelavn heldigvis en hyggelig højtid og ved aktiviteterne på museet er det børnene, som er i centrum. De kan lave et fastelavnsris og dekorere deres egen maske.

Vintertiden er også den mørke tid og derfor tænder vi ofte stearinlys. Børnene kan således rulle deres eget lys af bivoksplade, tage det med hjem og skabe hyggelig stemning og duft af bivoks hjemme.

På Klosterlund Museum, kan der også rulles lys af bivoksplade, laves fastelavnsris og pyntes masker, og som en hilsen til fortiden slår museet dørene op for et kæphesteværksted. Her kan børn og barnlige sjæle lave og pynte deres egen hest og ride en paradetur rundt om museet.

Det var nemlig en almindelig skik at "ride fastelavn". Unge mænd red rundt til gårdene, fik brændevin og samlede ind til det store fastelavnsgilde. Hestene blev pyntet flot med kulørte bånd og bjælder, og man slog katten af tønden fra hesteryg, holdt ringridning og andre lege.

Oprindelig festede man og spiste godt i dagene op til askeonsdag, hvor fasten gik i gang. Efter reformationer gled fasten ud, men festen blev tilbage. Faktisk blev fastelavnsugen kaldt ”den gale uge”.

Dét og meget mere kan du blive klog på igennem sanserne på Klosterlund Museum.

Begge museer har gratis entré, og aktiviteterne for børn er ligeledes gratis (se endvidere annoncen i Focus).

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul