Socialdemokrater i modvind
Der var masser af socialdemokratisk enegang, da byrådet mandag mødtes for sidste gang inden jul.
Da de første seks punkter på dagsordenen var behandlet, havde Socialdemokratiet stemt imod tre af punkterne, og til spørgsmålet om Ikast-Brande Kommunes fortsatte medlemskab af CDEU (det fælles, regionale EU-kontor), stemte fire af byrådets seks socialdemokrater efter lidt intern forvirring om formuleringen nej. Her fik de for første og sidste gang denne aften lidt opbakning, da byrådets tre DF’ere også stemte nej til fortsat medlemskab, men lige lidt hjalp det: Forslaget blev vedtaget med stemmerne 16-7.
Forud var gået en debat, hvor flere af medlemmerne af Erhvervs-, vækst- og bosætningsudvalget, som medlemskabet henhører under, havde erkendt, at de ikke var helt klar over, hvad Ikast-Brande Kommune egentlig får ud af den årlige udgift på 147.000 kroner, som medlemskabet koster kommunekassen – heller ikke selvom udvalget i maj havde haft besøg af en repræsentant for EU-kontoret.
Udvalgsformand Annette Mosegaard erkendte da også, at hun havde svært ved at pege på konkrete resultater, men fremhævede vigtigheden af det tværkommunale samarbejde, som udover Region Midtjylland og Aarhus Universitet omfatter samtlige 19 kommuner i regionen.
Venstres Brian Sigtenbjerggaard var på linje med formanden:
- Det er en pris, vi er villige til at betale, sagde han og anførte med henvisning til, at en del af kommunens borgere pendler ud for at arbejde i de omkringliggende kommuner, og at ”sandsynligheden for, at vi indirekte får noget ud af det, er ret stor”.
Politisk bordtennis
Dansk Folkepartis 1. viceborgmester, Simon Vanggaard Nielsen, kaldte sagen, som er blevet sendt frem og tilbage mellem udvalget, byrådet og budgetforhandlingerne, for ”et politisk spil bordtennis” og påpegede, at de virksomheder, der har muligheden for at ”få snablen ned i nogle af de rigtige kasser” har en størrelse, der gør, at de kan ansætte egne lobbyister. Når samarbejdet ikke har skaffet en eneste krone til Ikast-Brande Kommune, mente han derfor, at beløbet kunne bruges bedre, en holdning Socialdemokratiets Kirsten Hoffmann kunne tilslutte sig. 15 CDEU-besøg hos mindre virksomheder i løbet af 2017-2018 har ikke ført til noget, så nu er fokus flyttet til de større virksomheder.
For at kunne bakke op om det fortsatte medlemskab, udbad hun sig en cost/benefit-analyse af medlemskabet inden næste års budgetforhandlinger, mens Fælleslistens Henrik Kraglund opfordrede til at se tingene i et større perspektiv.
Facit blev altså, at Dansk Folkeparti og fire socialdemokrater sagde nej til fortsat medlemskab, hvilket imidlertid ikke rokker ved, at Ikast-Brande Kommune fortsat deltager i samarbejdet.
Tilføj kommentar