Skal der lig på bordet?

Af Lillian Knudsen, fhv. formand for Kvindeligt Arbejderforbund, formand for Faglige Seniorer

Nu skal det være slut med faste tilsyn med landets plejehjem. Det årlige uanmeldte tilsyn fra embedslægen skal erstattes af et såkaldt risikobaseret tilsyn. Det betyder, at der kun skal føres tilsyn de steder, hvor nogen opdager, at noget er galt.

Nu er hele plejehjemsområdet beviseligt det sted i ude i kommunerne, hvor der finder allerflest fejl sted, især når det gælder håndteringen af medicin. Halvdelen af landets plejehjem laver så alvorlige fejl, at det kan udgøre en risiko for beboerne. Det var den samlede konklusion efter embedslægernes seneste tilsynsbesøg på 719 danske plejehjem.

Mere end 60.000 rapporter om fejl hos beboerne i kommunale plejeboliger er havnet hos myndighederne i 2013 og 2014 ifølge Dansk Patient Sikkerheds Databases opgørelse. Til sammenligning ligger hjemmeplejen og sociale botilbud på en anden og tredje plads med mellem 15.000 og 20.000 såkaldte utilsigtede hændelser i samme år. Mere end 60% af de utilsigtede hændelser handler ifølge samme database om forkert medicinering.

Nu er det jo uhyre sjældent, at beboerne på landets plejehjem selv står og hælder medicinen op. Det er altså et åbenlyst personaleproblem, som både handler om uddannelse og ikke mindst om tid.

Og her er der ikke meget at give af, for det såkaldte omprioriteringsbidrag på 1 procent om året, som regeringen har tvunget kommunerne til at aflevere til staten, vil ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd betyde et fald på mere end 4000 kommunalt ansatte SOSU´ er og lignende de kommende fire år. Dem, der bliver tilbage ovenpå den massakre, skal løbe endnu stærkere. Og jo mere hastværk, jo mere stress, jo større risiko for fejl. Det siger sig selv.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde udtaler, at de færre tilsyn vil øge sikkerheden for beboerne, fordi man nu vil koncentrere sig om de plejehjem, der har problemer. Jeg kunne ikke være mere uenig.

For hvornår kommer et plejehjem ind på listen over dem, der skal undersøges? Det gør det efter de nye regler, når skaden er sket. Ikke før. Altså skal der populært sagt lig på bordet først.

Vi skal ikke drukne i dokumentation og undersøgelser, nej. Men lige præcis på et område, hvor man ved, at risikoen for fejl er enorm. Lige præcis der trækker man det årlige tilsyn tilbage og nøjes med at sende en ambulance. Når det altså er gået galt.

Hele Folketinget på nær de Radikale har vedtaget aftalen. Jeg håber, de ved, hvad de gør. Men jeg frygter det værste.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul