Søby Brunkulslejer - et enestående landskab
Søby Brunkulsmuseum har opnået en fornem anerkendelse af, at brunkulslejerne i Søby er noget helt unikt.
Hedeselskabet har udskrevet en konkurrence, hvor de har spurgt medlemmerne om deres yndlingsnatur. En jury har herefter valgt seks områder fordelt over hele Danmark. Ud over Søby Brunkulslejer drejer det sig om Omø, Tinghøjene ved Ølgod, Nekselø i Sejerø Bugten, Kong Valdemars Jagtslot ved Vordingborg og sporet ved Gravendal på Ærø.
I motivationen for at vælge Søby Brunkulslejer, skrev formand Jan Svendsen fra brunkulsmuseet, at ”Søby Brunkulslejer danner et enestående landskab i Danmark.” De blev sammen med Søby Sø fredet i 2007 med 1.100 hektar.
Juryen i Hedeselskabet fremhæver, at ”det er et ret enestående kulturlandskab, men også et godt eksempel på, hvad der sker, når naturen får lov til at overtage og vende tilbage. Da man gravede brunkul her, handlede det om overlevelse. I dag betyder området noget helt andet.”
- Jeg synes, at blandingen af kultur og natur er så speciel, siger Jan Svendsen til Hedeselskabets blad Vækst.
- Området er gået igennem en udvikling, som har bragt det hen til i dag. Først var her skov, så indvandrede heden, derefter kom opdyrkningen, og det blev landbrugsland indtil 1940’erne, hvor der var behov for brændsel, og man begyndte at grave brunkul, og i dag hersker naturen. Naturen har helt fred og ro. Det, synes jeg, er positivt.
Formanden fremhæver tre steder. Udsigten over Søby Sø samtidig med ”okkersøen” i Søby 2, pyritsøen ved Udsigtspunktet og ørkenlandskabet (bill.).
Når museet har gæster med til rundvisning på museet, bliver besøget kombineret med en køretur gennem det unikke landskab, ligesom museet arrangerer specifikke vandre- og cykelture på godkendte stier.
- Vi håber da, at optagelsen i ”Hedeselskabets Naturkanon” vil kaste yderligere besøg af sig, siger Jan Svendsen.
Tilføj kommentar