Prisen på tobak skal op – for børn og unges skyld

Inger-Lise Katballe

Prisen på tobak er igen blevet et varmt emne i medierne og blandt politikere. Under valgkampen tidligere på året så det ellers ud til, at de fleste partier kunne se det åbenlyst fornuftige i at sætte prisen på tobak op til 60 kroner for en pakke cigaretter.

Regeringens udspil lægger kun op til en mindre afgiftsstigning ved de kommende finanslovsforhandlinger. Frem til 2023 skal en pakke cigaretter  gradvist stige til omkring en halvtredser.  

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge. Det er over  14.000 på et år. Og hver anden af dem, der bliver ved, ender med at dø af det. De fleste rygere begynder at ryge som en del af ungdomslivet.  Eksperter er  ikke  i tvivl om, at højere priser på tobak er det mest effektive vi kan gøre, for at beskytte børn og unge mod at blive afhængige af tobak. Men det hjælper ikke at sætte prisen op med et par kroner hist og pist.

I Kræftens Bekæmpelse mener vi, at der skal en 20’er oven i prisen på en pakke cigaretter nu, og at prisen herefter skal stige hurtigt til omkring 90 kroner for en pakke cigaretter. Og prisstigningen skal selvfølgelig gælde alle former for tobak.

Men går det ikke ud over de fattigste?  Vil det være at gøre de svageste i samfundet en tjeneste at  holde prisen på tobak nede? Vi ved jo, at der er en meget stor risiko for at blive syg af tobak, og derfor  skal der  selvfølgelig fortsat være hjælp til at skære ned på forbruget eller helt at stoppe. 

Jeg anerkender, at der er flere forskellige og måske modstridende hensyn, der kan gøres gældende i forhold til tobakspriser. Men det må ses som et faktum, at tobak har en særdeles skadelig indflydelse på helbredet,  og det må være de voksnes ansvar, at børn og unge ikke udsættes for den risiko.  Det ansvar tager vi i andre sammenhænge, og ingen hensyn bør vægtes højere end hensynet til vores børn og unges muligheder for et liv fri for tobakssygdomme. Så derfor, hvis Mette Frederiksen  vil være børnenes statsminister – hvordan kan regeringen så veje hensynet til en gruppe voksne højere end hensynet til børn og unge?

Inger-Lise Katballe

Kræftens Bekæmpelses Lokalforening i Ikast-Brande

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Arne Danielsen bannerannonce
Pandbo Bjælkehuse banner

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul 2020