Nyt tilfælde af kartoffelbrok

NaturErhvervstyrelsen har konstateret kartoffelbrok i en mark i Midtjylland med stivelseskartofler.

I sidste uge rykkede NaturErhvervstyrelsens kontrollører ud til en kartoffelmark i Midtjylland, hvor der avles stivelseskartofler, da der var mistanke om, at planterne var ramt af svampesygdommen kartoffelbrok.

Styrelsen har netop modtaget de endelige analyseresultater, og de bekræfter, at der er tale om kartoffelbrok.

- NaturErhvervstyrelsen modtog en anmeldelse, som desværre har vist sig at være korrekt. Vi har derfor straks sat vores beredskabsplan for den slags udbrud i gang. Det gælder om at få identificeret og afgrænset det specifikke område, siger enhedschef i NaturErhvervstyrelsen Kristine Riskær og understreger, at styrelsen tager sagen meget alvorligt.

Udbruddet af kartoffelbrok i Danmark startede i efteråret 2014, og det nye fund er konstateret på en mark, der ligger meget tæt på en af de marker, som dengang blev ramt.

- De to marker ligger så tæt på hinanden, at vi opfatter det nye tilfælde som en del af det oprindelige udbrud. Den svamp, der forårsager kartoffelbrok, danner hvilesporer, som kan overleve i jorden i 30 år. Derfor er svampen vanskelig at bekæmpe, hvilket gør det endnu vigtigere at få reageret hurtigt, så spredningen begrænses, siger Kristine Riskær og tilføjer:

- Vi er i Danmark kendt for vores dygtige kartoffelavlere og høje kvalitet. Det er ærgerligt, at vi har fundet kartoffelbrok igen i det samme område, da der ikke må dyrkes kartofler i en lang periode på smittede marker. Vi har indtil videre haft et rigtigt fint samarbejde med hele kartoffelerhvervet, som er meget bevidste om alvoren i fundet af kartoffelbrok, og vi forventer, at det gode samarbejde fortsætter, understreger Kristine Riskær.

Hos Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland (AKM) i Brande bekræfter adm. direktør Jørgen Bæk, at det er en af fabrikkens leverandører, der er ramt:

- Der er desværre fundet kartoffelbrok hos en af vores andelshavere. Fundet er anmeldt til NaturErhvervstyrelsen, som vil fastlægge de nærmere betingelser for andelshaverens marker, herunder betingelser for levering af kartofler til fabrikken. Kartoffelbrok er ikke farligt for mennesker, og kartoffelbrok påvirker ikke kvaliteten af stivelsen i kartoflerne.

- Fra fabrikkens side har proceduren i flere år været, at alt vaskevand og jord fra rensning af kartoflerne kun udbringes på fabrikkens egne arealer, hvor der ikke indgår kartofler i sædskiftet. På den måde sætter vi populært sagt prop i, så eventuel smittespredning ikke kan forekomme, oplyser Jørgen Bæk.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul