Hvor skal pengene komme fra?
Af Palle Høj, byrådsmedlem for Venstre
I valgkampen er der meget fokus på, hvad vi bør og skal bruge flere penge på i kommunerne i de kommende år. Det kan være på de ældre, som der bliver flere af. Det kan være på bedre normeringer i vore daginstitutioner. På vore skoler. Det kan være på kulturen og sport og fritid. Det vil jeg også meget gerne være med til, og der er helt klart områder, der trænger, fx også nogle af vore veje og cykelstier, og vi kunne desuden bruge flere nye cykelstier.
Vi skal bruge penge på den grønne omstilling, og vi skal som kommune også leve op til de nationale klimamål. Jeg vil også gerne være med til at have den bedste kommune, hvor vi ligger i toppen på alle parametre.
Men hvor skal pengene komme fra?
Jeg ser færre, der tænker, hvor skal pengene komme fra? Og der er heller ikke så mange, der er så ”gammeldags” som Venstre og siger, vi skal tjene pengene, før vi bruger dem.
Vi er nødt til at have gode virksomheder i vores kommune, så vi har mange gode arbejdspladser tæt på, der kan hjælpe med at få endnu flere i arbejde. Det gør virksomhederne også. De tager et stort socialt ansvar og er med til at få rigtig mange i arbejde igen, så vi nu er under arbejdsløsheden før coronatiden. Og kurven fortsætter heldigvis nedad. Vi kan ikke regne med, at vi kan få vores arbejdsløse, eller de der er på kanten af arbejdsmarkedet og har svært ved at passe et fuldtidsjob i job i nabobyerne.
Virksomhederne tjener heldigvis også penge og betaler selskabsskat, og en del af denne selskabsskat havner i kommunekassen i Ikast-Brande. Det er den endelige selskabsskat i 2019, som vi får med i budgettet for Ikast-Brande Kommune for 2022. Det blev trods alt til en selskabsskat på 79.164.000 kr., og det har også en stor betydning i vores samlede budget, selv om det er over 2.6 mia. kr. Vi regner med ca. 70 mio. kr. i de kommende 2 år.
Vi skal passe på vores gode virksomheder
Vi skal derfor passe godt på vores virksomheder og sørge for, de bliver i vores kommune, og at nye virksomheder har lyst til at etablere sig i vores kommune. Det er der arbejdet med i rigtig mange år i Ikast-Brande, og det ligger dybt i DNA´et hos medarbejderne, der yder myndighed med et servicegen. Derfor er det også lykkedes at blive Erhvervskommune nr. 1 hele 11 gange, hvilket vi kan være meget stolte af.
Gode virksomheder er også sammen med mange andre parametre med at til at skabe bosætning i kommunen. Rigtig mange gør som Dan Turell ”De holder af hverdagen”. For mange er nærhed til arbejdspladsen med til at få hverdagen til at hænge sammen.
Jeg vil derfor fortsat være en stemme for det private erhvervsliv, der taler virksomhedernes sag - også i de kommende 4 år, hvis det bliver muligt.
Tilføj kommentar