Hvor blev S-kommuner af i det nye regionsråd?
Af Dina Raabjerg, Det Konservative Folkeparti, Ikast-Brande
De vigtigste tal for regionsrådsvalget er nu opgjort. På flere områder adskiller Region Midt sig fra de andre regioner.
Først og mest iøjefaldende er, at vi i Region Midtjylland nu er den region med færrest kvinder repræsenteret i regionsrådet. Under 1/3 kvinder blev det til, hvilket er 3 procentpoint færre end for 4 år siden. Det kan desværre ikke overraske, eftersom kun 4 ud af 20 partier havde en kvinde i toppen af listen. I 7 af disse partier var der heller ikke en kvinde som nr. 2 på listen. Det har naturligvis en effekt.
I dette land, hvor vi bryster os af ligestilling, er det interessant at der har været en tilbagegang for kvinder i regionsrådet i hele 3 regioner. I Region Syddanmark har man som eneste region haft en fremgang i andelen af kvinder i regionsrådet, fra tidligere kun 24% kvinder til nu 37%. Dog vil jeg mene, at man i Region Sjælland, Nord og Hovedstaden ligger på et ligestillingsniveau med sine mellem 41% og 46% kvinder i rådet.
Kigger vi på kommunerepræsentationen, så kan man se, at kommuner med S som begyndelsesbogstav har haft sværere ved at blive repræsenteret i regionsrådet i Midtjylland. De 2 kommuner Skive og Silkeborg klarede at blive repræsenteret i regionsrådet. Men Struer, Skanderborg, Samsø og Syddjurs har sjovt nok ingen politikere i regionsrådet.
Selvom regionsrådet skal arbejde for hele regionen, må man alligevel forvente, at de 4 S-kommuner uden repræsentanter står svagere, end regionens andre kommuner, når der fx skal kæmpes for bussen. Her tænker jeg på det store underskud på kollektiv trafik, som regionsrådet behændigt fik pakket væk under valgkampen, og som det nye regionsråd kommer til at forholde sig til i 2018.
Det sidste sted, hvor Region Midtjylland adskiller sig fra de andre regioner, er forskellen i fordelingen af partier i regionerne. Hvor Region Nordjylland holder sig til de klassiske partier med kun 7 partier i rådet, så repræsenterer Region Midtjylland det absolut modsatte med ikke mindre end 11 partier. Her har partier som Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti måtte se en halvering af antal mandater siden sidst til fordel for Alternativet, Psykiatrilisten og Kristendemokraterne.
Det nye Region Midtjylland er med andre ord blevet fattigere på kommunal repræsentation og kvinder, men har til gengæld flere partifarver, end det gamle råd. Og i forhold til sidstnævnte må man sige, at den nye Psykiatriliste allerede er valgets store vindere, da konstitueringen hviler på en aftale om flere penge til psykiatrien.
Tilføj kommentar