Strøtanker omkring Brandlundparken

Af Peter Baungaard Jørgensen, Storegade 47, Brande.

Fra 1993 har jeg jævnligt haft min gang i Brandlundparken, hvor jeg har nydt at være med i forskellige aktiviteter gennem årene og har da også oplevet, at man har været brugbar i forskellige sammenhænge gennem tiden.

Det var jo Brande Kommune, der havde ansvaret for ”Parken”, da jeg begyndte at komme der, og det var en fornøjelse at se og høre det liv, der udfoldede sig i caféområdet, ikke mindst hvis man var der omkring middagstid, hvor beboerne skulle nyde den frisklavede varme mad. De ankom i god tid, for man skulle gerne sidde ved det samme bord og sammen med de sædvanlige venner. Der var en fantastisk glæde og stemning omkring det daglige varme måltid.

Også dengang var der mange aktiviteter i gang i hele huset både formiddag og eftermiddag, og holdene mødtes i Caféen til en kop kaffe.

Det var vel den tid, som vi i dag ville kalde ”De gode gamle dage” på Brandlundparken.

Så fik vi kommunalreformen, og det blev til Ikast-Brande kommune.

Dette ville naturligvis medføre ændringer, når der kom nye ledere for ”vognen” Ikast-Brande kommune.

Dette tror jeg, at alle omkring Brandlundparken, også var indstillet på, men at ændringerne efterhånden blev så vidtrækkende, som tilfældet er, var der vist ikke mange omkring ”Parken”, der havde fantasi til.

Man kunne fristes til at tro, at kommunens ældrecentre skulle ensrettes så meget som overhovedet muligt, uanset hvilke faciliteter de enkelte centre kom med til sammenslutningen. Det betød, at rygter begyndte at sive ud lidt efter lidt, og spurgte man, var der ingen der vidste noget, end ikke husets personale.

På Brandlundparken har vi ”Foreningen Brandlundparken” hvor bestyrelsen består af det på generalforsamlingen valgte Aktivitetsråd, som på forbilledlig vis gør en stor indsats for de enkelte aktiviteter og beboer i huset og ældreboligerne omkring Brandlundparken, ligesom byens pensionister altid er velkommen.

Derfor synes jeg, det er lidt beskæmmende, at Sundheds- og Omsorgsudvalget med formand Frank Hedemann Sørensen ikke synes, at det ville være passende, at man havde sendt forslagene til ændringerne af Brandlundparkens lokaler til høring hos Aktivitetsrådet, inden det blev vedtaget af byrådet. Det kunne være, at der ville falde et par guldkorn fra Aktivitetsrådets gennemgang.

Ændringerne startede med, at halvdelen af vort smukke nyistandsatte lokale Under Taget blev inddraget til personalets frokoststue, hvilket bevirkede, at nogle aktiviteter er lukket.

Så blev det billardlokalets tur, og bordet blev forvist til caféområdet, da rummet skulle bruges til personaleomklædning. Derved havde man næsten hele etagen under taget til brug for personalets omklædning og bad. Dette blev sikkert nødvendigt, da man forlangte, at hjemmehjælperne i Nr. Snede og Klovborg-området skulle køre til Brande ved arbejdets begyndelse for at skifte til arbejdsuniformen og tage kommunens arbejdsbil, som står parkeret på Brandlundparkens P-plads, og køre på arbejde i ovennævnte område. Efter arbejdet tilbage til Brande og parkere bilen, skifte tøj tage bad – og arbejdsdagen er slut.

Årsagen til ovennævnte får vi nok aldrig at vide, men det kunne være, at omklædning og bad ikke lever op til de krav, der stilles i dag. Hvad gør man så? Jo, vi inddrager de fleste lokaler under taget på Brandlundparken til omklædning og bad.

Jeg ved ikke, om det er disse tanker, der ligger bag, men hvis ikke, er det svært at få øje på det fornuftige i ovennævnte.

Fredag den 9. december havde kommunen indkaldt Aktivitetsrådet og frivillige til et møde i Caféen omkring fremtiden for Brandlundparken.

Der var mødt to repræsentanter fra kommunen, der skulle fortælle om fremtiden. Hvor meget fremtid, der blev ud af mødet, kan vist ligge på et lille sted. Det, man kunne fortælle fra kommunen var, at byrådet havde vedtaget indstillingen, så man skulle bare finde ud af, hvad vi så gør. Og man ville gerne have gode råd til et nyt møde i februar.

I Herning Folkeblad den 12. december kunne formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget meddele, at embedsfolket i kommunen anbefalede at samle madproduktionen til ældre borgere på Brandlundparken.

Dette bevirker, at køkkenet skal have deres kølekapacitet udvidet med ca. 40 kvadratmeter.

Så kan vi bedre forstå, at priserne i Caféen blev nedsat til ca. ½ pris.

Dermed kunne byrådet konstatere at Caféen gav underskud, og derfor blev lukket pr. 1. januar 2017 med undtagelse af en time omkring middag til udlevering af varm mad til de borgere, der skal spise.

Så mon ikke den kommende udvidelse skal ske for enden af Caféen, hvor der i forvejen står køleskabe?

Der er ikke nogen særlig god stemning at spore i Brandlundparken i øjeblikket, og hvad vil fremtiden for ”Parken” byde på?

Det er ikke til at vide eller spå om, men jeg tror, at mange frygter, at det velfungerende aktivitetsområde stille og rolig forsvinder fra huset.

Såfremt det er tilfældet, kan jeg ikke se, at foreningen Brandlundparken har nogen berettigelse fremover, og dermed forsvinder også den største del af Aktivitetsrådets arbejde.

Og da Brandlundparken ikke er et plejehjem, kræves der ikke et beboerpårørenderåd.

Tilbage har vi så ordet ”frivillige”, og det er sikkert det, der skal diskuteres på det påtænkte møde i februar måned.

Kommentarer

Peter B. Jørgensen - Tak for dine strøtanker, som andre ikke "vil" sige...

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS
Brande Camping

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul