Midt- og Vestjylland har brug for unge faglærte
Af formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Niels Hansen
Allerede om ni år, det vil sige i 2025, kommer Danmark til at mangle 60.000 faglærte. Alene inden for min egen branche, bygge- og anlægsbranchen, kommer vi til at mangle 14.000 medarbejdere. Selvom det er på landsplan, så er det stadig mange, og her i Midt- og Vestjylland kommer det til at ramme særligt hårdt. Vi er nemlig hjertet af produktionsDanmark, og i vores del af landet er mindst 40 procent af arbejdsstyrken i dag faglærte.
Hvis ikke vores lokale virksomheder om ganske få år skal mangle hænder med den rette uddannelse, så skal der laves om på den måde, som vi har skruet vores uddannelsessystem sammen. Det nytter ikke noget, at størstedelen af en ungdomsårgang tager tre år på gymnasiet, når der bliver mangel på dem, der har taget en erhvervsuddannelse. Vi har brug for, at politikerne tør gøre op med forestillingen om, at alle har ret til at gå tre år i gymnasiet, og at de får skruet et system sammen, der rent faktisk skaber forandringer og sender flere unge videre til erhvervsuddannelserne.
Vi er i Dansk Byggeri bevidste om den udfordring og har derfor også indgået 37 partnerskabsaftaler med kommuner og erhvervsskoler rundt omkring i landet heraf fire i vores region. Udover at sikre, at der er nok lærepladser til de unge, har partnerskabsaftalerne også til hensigt at få åbnet skoleelevernes øjne for, at en karriere og uddannelse som tømrer, murer, gulvlægger eller struktør både giver mulighed for at læse videre, hvis man går EUX-vejen, og det er samtidig vejen til at blive selvstændig for mange.
Midt- og Vestjylland sprinter i øjeblikket fremad med vækstrater på størrelse med dem, der er i hovedstaden. Det er godt gået, og det skal vi gerne blive ved med, men hvis ikke vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, så vil det lige så stille gå den forkerte vej for os her i produktionsDanmark.
Tilføj kommentar