Møller dræber alle traner på få år

Ifølge DOF’s databaser er traner observeret 1.589 gange med 3.597 individer i Karstoft Ådal i de seneste fem år i flokke op til 72 stk.

Vi har flere par ynglende traner i Karstoft Ådal øst for Blåhøj hvert år.

Miljøkonsekvensrapportens appendiks skriver, at ”besigtigelsen af området blev suppleret ved at overflyve arealerne med droner”.

Yderligere, ”at oplysninger blev indsamlet ved hjælp af en laser-rangefinder af mærket Vectronics Vector IV, der gør det muligt at registrere afstand, højde og flyveretning af de enkelte fugle. Når rangefinderen benyttes fra en fast observationspost med kendte koordinater, kan den anvendes til at indsamle tredimensionelle data om de individuelle fugle eller fugleflokke, der følges i rangefinderen. Laser-rangefinderen kan betjenes med ca. 10-15 sekunders mellemrum, og fuglens position og højde lagres automatisk via GPS på en PC udstyret med rette software.”

Endvidere siger Miljøkonsekvensrapporten, at ”en højdefordeling af de fugle, der passerede mølleområdet, alle fløj i højdeintervallet 17 – 42 meter, hvilket for alle målingers vedkommende er indenfor rotorhøjde.”

Ved hjælp af laser-rangefinder har man sporet, at tranerne flyver gennem mølleområdet, omkring møllerne og ligefrem fouragerer i mølleområdet.

Miljøkonsekvensrapporten konkluderer:

”Samtlige laser-rangeregistreringer af traner, der passerede gennem mølleområdet ved Blåhøj, omfattede fugle, der fløj i rotorhøjde.

Da de lokale ynglefugle desuden synes at være meget mobile, vil de alt andet lige være i potentiel risiko for at kollidere med vindmøllerne.”

”Antallet af passager gennem mølleområdet er vurderet til for den enkelte trane at være 6 x dagligt (3 gange frem og tilbage).”

Hvis vi anvender miljøkonsekvensrapportens beregningsmetode og tilføjer antallet af traner, der overvintrer i ådalen samt ungtranerne, der er i ådalen hele året, kommer vi frem til følgende antal flyvninger af traner gennem mølleområdet:

30 ungtraner under 4 år plus ældre, der ikke har haft held til redebygning m.v. (30 ungtraner x 6 gennemflyvninger pr. dag x 240 dage om sommeren) giver 43.200 gennemflyvninger.

Anslået antal traner om vinteren 30 stk. (30 traner x 6 gennemflyvninger pr. dag x 120 dage om vinteren) giver 21.600 gennemflyvninger.

Det giver i alt flyvninger gennem mølleområdet pr. år:

4 ynglepar samt deres unger iflg. miljøkonsekvensrapporten: 1.944 årlige passager

30 ungtraner: 43.200 årlige passager

30 overvintrende traner: 21.600 årlige passager

I alt årlige passager af traner gennem mølleområdet: 66.744.

Risikoen for, at der vil blive dræbt rigtig mange traner hvert år, er stor, hvilket skyldes, at der forsøges opstillet tre vindmøller midt i et traneparadis med såvel ynglende som fouragerende traner samt deres ungfugle under 4 år.

Det vil være fuldkomment uforsvarligt at sætte vindmøller op midt i Karstoft Ådal i et område, hvor tranerne bevæger sig igennem 6 gange om dagen i møllevingehøjde, og hvor tranerne samtidig fouragerer midt mellem møllerne.

Risikoen for, at tranerne bliver dræbt af møllevingerne, når de 66.744 gange flyver gennem vindmøllezonen hvert år, er så stor, at vi må forvente, at tranerne i løbet af få år ikke længere er at finde i Karstoft Ådal.

Det er kommunens ansvar, og det er vort ansvar, at det ikke sker.

 

Vagn Stenager

Medejer af Buelundvej 53

Midt i Karstoft Ådal

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Brande Camping
Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul