Lad os puste nyt liv i Blåhøj

Lotte Stoltenborg

Det kan godt være, at tallene taler deres eget sprog. Regnearket viser os sort på hvidt, at der skal gøres noget. Prognoserne ser dystre ud. Børnetallet er faldende. Det er ikke længere rentabelt at drive Kernehuset. Tildelingsmodellen viser, at Blåhøj Skole kun kan drives, hvis der sammenlæses. Derfor skal der gøres noget.

Der er lagt op til 3 forskellige scenarier.

1) Tilføre flere midler til driften af Kernehuset

2) Udvide Kernehuset til også at rumme en vuggestue.

3) Lukke enten Kernehuset, Blåhøj Skole eller begge dele.

Børne- og undervisningsudvalget har peget på scenarie 3.Vi burde have haft fjerde mulighed – fokus på udvikling af Blåhøj

Hvis Kernehuset skal være bæredygtigt, skal der være ca. 30 børn. Lige nu er der 18, og prognosen er faldende. Kommunalt kan man vælge en udvidet løsning, hvor Kernehuset bliver opgraderet til også at være en vuggestue. Denne løsning kræver, at flere børn skal benytte Kernehuset. Den anden mulighed er at nedlægge Kernehuset og lade de kommunale institutioner eller den private puljeordning løfte opgaven.

Som at tisse i bukserne

Vælger vi at lukke skolen, ligger besparelsen ikke på tildelingsmodellen, men på grundtilskuddet, som bl.a. dækker bygningsdriften. Ved at lukke skolen vil der være en mulig gevinst i optimering af klassestørrelserne i Brande, men…….

Tager vi talbrillerne af og drejer blikket mod Blåhøj, er det som at tisse i bukserne. Det vi sparer på den korte bane, vil vi tabe på den lange. Hvis skolen lukker, igangsættes en sneboldslavine, som vil resultere i en dominoeffekt, vi ikke kan stoppe.

Forsvinder skolen, har idrætsforeningen ikke længere en naturlig fødekæde. Hallen vil miste en større andel af den økonomiske ramme, som skolen og SFO bidrager med. Børnefamilierne forlader området, huspriserne falder, og virksomheder forsvinder. Kort sagt – vi får en spøgelseslandsby.

Derfor skal vi vende det hele på hovedet. Vi skal invitere Blåhøjs beboerforening til dans. De skal være en aktiv del af Blåhøjs udvikling. Sammen skal vi nå frem til nogle bæredygtige løsninger. Udarbejde en udviklingsstrategi, som ikke afvikler med udvikler landsbyen.

Byrådet har udarbejdet en vision 2018-2025 med 6 pejlemærker. En af dem hedder ”liv i hele kommunen”. Der er beskrevet 6 indsatsområder. Her kan bl.a. nævnes følgende fokuspunkter: Byrådet vil understøtte en mangfoldighed i by- og landsbysamfund, byrådet vil samarbejde med lokale aktører. Byrådet er opmærksomme på balancen mellem centralisering og decentralisering af kommunes tilbud.

Vi skal i arbejdstøjet, få vendt udviklingen - gør vi ikke noget – har vi tabt en hel landsby

Vi er gået til valg på at bevare liv i de små landsbyer - Fælleslisten lukker ikke Blåhøj

 

Lotte Stoltenborg

Byrådsmedlem for Fælleslisten

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Telekæden Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

 • 17 nov.

  Julemesse 2019

  Sted: RemisenBrande, Remisevej 1, 7330 Brande
  Arrangør: Brande City Detail (Se Brande Bladet uge 45+46)

 • 17 nov.

  Efterårskoncert

  Sted: Filskov Kirke
 • 18 nov.

  Juledemonstration

  Sted: Sognegården, Storegade 10, Brande
  Arrangør: Brande Havekreds (Se annonce uge 46)

 • 19 nov.

  Bankospil

  Sted: Brandlundparken, Brande
  Arrangør: Brande Pensionist- og Efterlønsforening

 • 20 nov.

  Foredrag om den danske udvandring til Amerika

  Sted: Sognegården, Storegade 10, Brande
  Arrangør: Ældre Sagen Brande (Se annonce Brande Bladet uge 46)

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen

Street Art 2019