Ingen bør være daglejere i dagens Danmark

Nultimerskontrakter og kontrakter med variabel arbejdstid skaber moderne daglejere, og det er ikke i orden i dagens Danmark at skulle leve på et usikkert indtægtsgrundlag og uden basale rettigheder.

Af Marianne Aaris Andersen, formand for HK Handel MidtVest

I 1800-tallet var mange husmænd i Danmark nødt til at supplere deres indkomst ved at tage arbejde som daglejere på de større bondebrug eller på godserne. Og i store dele af verden er daglejerarbejde stadig udbredt.

Det er det desværre også ved at blive i Danmark, hvor det vurderes, at over 50 % af de ansatte i Salling Groups kæder – Føtex, Bilka, BR, Salling og Netto – er på en kontrakt uden fast arbejdstid.

Det har vi i HK Handel valgt at gå rettens vej for at få stoppet, og det er der flere grunde til.

Nultimerskontrakter og kontrakter med variabel arbejdstid skaber et parallelt og usikkert arbejdsmarked, hvor en række basale rettigheder som ret til løn under sygdom og dagpenge bliver svækket. Og vi mener, at kontrakterne er i strid med vores overenskomst.

Desuden er det svært at planlægge et familieliv, når man aldrig ved, hvor meget og hvornår man skal arbejde.

Og når arbejdstiden svinger, ved man heller ikke, hvad der kommer ind på lønkontoen, og om man kan betale sine regninger næste måned.

Et stigende antal medlemmer rapporterer om, at de fra den ene dag til den anden har mistet deres indtægtsgrundlag, fordi de pludselig har stået uden de vagter, de havde regnet med.

Der er tale om en bombe under vores arbejdsmarked, der undergraver de rettigheder, vi har kæmpet os til. Og som formand for HK Handel MidtVest bliver jeg harm over, at man behandler folk på den her måde i dagens Danmark, og så i en tid, hvor arbejdsgiverne klager over, at de mangler arbejdskraft.

I HK Handel ser vi to løsninger på problemet: Enten skal Salling Group give de ansatte en fuldtidsansættelse eller en deltidsansættelse, hvor arbejdstiden ved ansættelse er aftalt som et fast timetal gennemsnit.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Arne Danielsen bannerannonce

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2022