I østen stiger solen (temmelig langsomt) op

Computervisualisering: Bestseller

Kommentar af Mikael Lund, journalist på Brande Bladet.

I dagens udgave af Politiken Byrum problematiserer den københavnske avis sekunderet af allestedsnærværende Roger Buch, at modekoncernen Bestseller i forbindelse med borgermødet på Hotel Dalgas 24. oktober(!) havde frabedt sig rullende kameraer og tændte mikrofoner, et ønske Ikast-Brande Kommune og de tilstedeværende journalister valgte at imødekomme uden de store protester.

Det er efterhånden en smule patetisk at læse alle de indvendinger, der kommer fra alle mulige andre sider end borgerne i Brande, der ellers i andre sammenhænge – bl.a. af mindst et nuværende byrådsmedlem – ofte kritiseres for altid at være negative.

I lige præcis denne sag har det dog været småt med de negative ytringer. Faktisk konstaterede formanden for Ikast-Brande Kommunes Teknik- og miljøudvalg, Venstres Henrik Engedahl, i forlængelse af det første borgermøde om samme emne tilbage i slutningen af september 2017, at han da vist aldrig før havde deltaget i et borgermøde, hvor der ikke fremkom en eneste utilfreds bemærkning. I parentes bemærket deltog der ca. 200 mennesker ved borgermødet i 2017 og lidt flere på det seneste.

 

Det er en dårligt bevaret hemmelighed, at en lang række lokale, regionale og senest nationale medier i flere omgange har forsøgt at finde i det mindste bare en enkelt eller nogle få lokale, der havde noget negativt at sige om projektet, og når man betænker, hvor mange ressourcer der efterhånden er blevet brugt på formålet, er det tankevækkende, at det stort set ikke er lykkedes. Dog er en fritidshusejer bosat i Lyngby, der er femte generationsejer af ejendommen Dørslundvej 40 lige ned til MES søen, stået frem med sin – meget forståelige – bekymring, men læser man mellem linjerne, handler det nok mest om at finde frem til en mindelig løsning (læs: den rigtige pris).

 

Den offentlige høring om projektet udløste beskedne 21 høringssvar. Essensen af et af dem (fra stiftsøvrigheden) var eksempelvis, at man ingen indsigelser havde. Til gengæld har nabokommunen Herning, som ikke har haft problemer med opsætning af vindmøller i den naturskønne Karstoft Ådal, blameret sig ved i ramme alvor at foreslå, at Bestseller-tårnet – omdrejningspunktet for hele projektet – skal deles i flere mindre bidder for at mindske indvirkningen - på naturen, såmænd.

 

Når så mange især østdanske medier kaster sig ind i kampen mod Bestsellers byggeplaner, kan man egentlig kun trække lidt på smilebåndet. Hvorfor? Generer det udsigten fra Rådhuspladsen, eller hvilke hensyn er det, I forsøger at tage? Og til hvem? Er der bare en lille bitte smule misundelse at spore? Eller føler I jer måske ligefrem krænket på vores vegne?

I så fald må I for min skyld gerne stikke piben ind. Vi skal nok selv sige fra. Det skyldes ikke, at Brande Bladet pludselig er blevet et logrende vedhæng til Bestsellers kommunikationsafdeling, men at alle og enhver i såvel Brande som resten af Ikast-Brande Kommune kan se, at byggeriet vil blive en kæmpemæssig gevinst for såvel byen som kommunen som helhed.

Og hvis nogen skulle have brug for at læse reportagen fra borgermødet fra Hotel Dalgas 24. oktober – lavet på god, gammeldags manér med blok, kuglepen og kamera af Morten Dickmann – kan den læses ved at klikke her (du skal bladre om til side 20).

Kommentarer

Kære Mikael
- du forholder dig slet ikke til det at man bliver bedt om at slukke for elektronikken

Alle kunne deltage i mødet - også pressen. Alle kunne stille spørgsmål på mødet - også pressen. Alle kunne fotografere på mødet - også pressen. Alle kunne frit referere fra mødet - især pressen. Jeg kan vitterlig ikke se det store "demokratiske problem", som Roger Buch kalder det, i, at enkelte kolleger måtte klare sig uden nogle af deres sædvanlige tekniske hjælpemidler under mødet. Der var mig bekendt ingen, der forhindrede dem i at interviewe alle dem, de ville, før og efter mødet. Og så virker det en anelse komisk, at de slukkede mikrofoner og tv-kameraer skal problematiseres mere end 2 måneder efter mødets afholdelse.

Når det hele har været så frit, har jeg endog meget svært ved at se hvorfor man ikke måtte optage eller filme under mødet - hvad er det der er problemet ?

Dit gæt er ligeså godt som mit - mindst! Men at kalde det for et "demokratisk problem" - man kan næsten høre ordet "censur" stå at trippe for at komme til - er efter min mening skudt (tårn-)højt over målet.

Du er tilsyneladende ikke stor fan af Roger Buch, selvom han forsker i samfundsvidenskab. Du får det til at fremstå som om han refererer til at det skulle være et demokratisk problem, vhilket ikke er korrekt
Han udtaler : »Når man ikke giver pressen optimale muligheder for at dække sagen, ikke mindst for de mange borgere, der ikke kan deltage, er det med til at undergrave mulighederne for at brede sagens aspekter ud,«

- og det har han vel ret i, ikk ?
 

Kører vi ikke lidt i ring? Du kan læse Politikens oprindelige artikel (som flere andre medier har citeret uddrag fra), hvor udtrykket "demokratisk problem" anvendes, her: https://politikenbyrum.dk/Nyheder/art6931610/Bestseller-fik-slukket-mikrofonerne-til-borgerm%C3%B8de-om-h%C3%B8jhus

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce for dinTandlæge i Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul 2020