Farvel til førstepladsen

Efter 11 førstepladser og en enkelt andenplads i løbet af de 12 år, Dansk Industri har ranglistet kommunerne på deres erhvervsvenlighed, må Ikast-Brande i år se sig henvist til tredjepladsen. Danmarks mest erhvervsvenlige kommune er nu Vejen.

Dansk Industri (DI) har netop offentliggjort resultaterne for dette års erhvervsvenlighedsundersøgelse, og Ikast-Brande er fortsat den kommune i Midt- og Vestjylland, som giver de bedste erhvervsvilkår for virksomhederne.

Men på landsplan er billedet anderledes. Efter at have indtaget førstepladsen i alt 11 gange - heraf ni i træk - er Ikast-Brande nu trådt to trin ned ad rangstigen og ligger på en samlet tredjeplads. Vejen Kommune indtager i 2022 førstepladsen på den ærefulde liste.

DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2022, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Dertil er koblet en stor mængde statistik fra offentlige registre og myndigheder. Målingerne er indsamlet ved en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt over 38.300 virksomheder i perioden marts til juni 2022. Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Det gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på mange forskellige områder og ikke kun samlet set.

At Ikast-Brandes guld nu er byttet ud med bronze, er helt i orden, mener borgmester Ib Lauritsen. Han understreger, at han naturligvis gerne havde beholdt førertrøjen, men konkurrencen er hård og fair.

- Det er en pris med stor ære, men også en pris med store forpligtelser. Gennem årene har vi haft besøg fra mange kommuner. Flere gange. Alle vil jo gerne lære af nummer ét. Nu er det Vejens tur til at lære fra sig. Det kan de glæde sig til, siger Ib Lauritsen.

I år er der tilføjet flere nye målepunkter til den landsdækkende undersøgelse, og nogle af dem er ikke i Ikast-Brandes favør. Et eksempel er punktet ”cykelstinettets længde pr. kvadratkilometer areal i kommunen”, hvor Ikast-Brande ligger nummer 79.

I kategorien "grøn udvikling" er Ikast-Brande faldet fra nummer 5 til nummer 19. Det skyldes blandt andet det nye målepunkt ”andel grønne biler i den kommunale bilflåde”, hvor Ikast-Brande ligger nummer 81.

- Her må vi sige, at der vist er plads til forbedring, lyder det fra Ib Lauritsen.

På uddannelsesområdet er Ikast-Brande Kommune til gengæld rykket fra nummer 53 til nummer 4. Det store spring skyldes blandt andet en markant forbedring i ”andel af elever, der søger ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse”. Her er Ikast-Brande rykket fra plads nummer 29 til plads nummer 12.

Borgmesteren kan også glæde sig over, at på ét meget vigtigt felt fastholder Ikast-Brande i 2022 sin førsteplads. Det er på spørgsmålet ”tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed”. Samtidig svarer hele 80 % af de adspurgte virksomheder i Ikast-Brande ja til spørgsmålet: ”Vil du anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen?”. 18 % svarer måske, og kun to procent anbefaler ikke.

- De 80 % ligger et flot stykke over landsgennemsnittet på 63 %, så det kan vi godt være stolte af. Nu skal vi arbejde på at gøre endnu flere tilfredse, så de også kan hjælpe med at tiltrække arbejdspladser til Ikast-Brande Kommune, siger Ib Lauritsen.

Andenpladsen på ranglisten indtages denne gang af Morsø Kommune, mens placeringerne efter Ikast-Brande besættes af Hedensted, Herning og Silkeborg med Billund Kommune på 10.-pladsen. Se hele ranglisten ved at klikke her

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Arne Danielsen bannerannonce

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2023