Et socialdemokratisk synspunkt til vindmøller i Ikast-Brande Kommune
Lørdag aften blev der indgået en historisk klimaaftale i Paris. En aftale der indeholdt nye mål og en vision om en fremtid uden udledning af fossile brændstoffer. Selvom klimaforandring og global opvarmning ikke er noget, der fylder så meget i vores dagligdag – eller i byrådssalen for den sags skyld – så er det de færreste, der ikke længere anerkender, at den globale opvarmning er menneskeskabt. Det er noget der bekymrer mig – ikke mindst på mine børns vegne. En bekymring vi deler i den socialdemokratiske byrådsgruppe.
Når klimaforandringerne er relevante at nævnte i forbindelse med det forslag til Tematillæg om vindmølleplanlægning, vi behandlede i byrådssalen mandag, er det for at minde om, hvad vindmøller også handler om. Der bliver sagt mangt og meget i debatten – og ingen afviser, at der også er penge og erhvervsinteresser på spil. Men for os er det vigtigt at få sagt, at det også handler om grøn omstilling og om klimapolitik. Vi er nødt til at starte et sted. Det ansvar tager vi på os.
Når det er sagt skal vi naturligvis tænke os rigtig godt om, når vi sætter rammerne og laver planlægningen for de konkrete vindmølleområder. I denne sag var det de overordnede rammer for vindmølleplanlægningen, som vi behandlede – inden det sendes i høring. Det er altså spørgsmålet om hvor, hvor mange, hvor store områder osv.
I den socialdemokratiske gruppe er vi positivt stemt over at sende forslaget i høring. Set for kommunen under ét vil det reducere antallet af udlagte vindmølleområder fra 14 til 7 områder, som dog vil indeholde flere og større møller. To af de udlagte områder ligger tæt ved motorvej. Derved er man lykkedes med at placere områderne i nærheden af andet markant og støjende infrastruktur i landskabet. Alt i alt vil det forslag til tematillæg derfor betyde, at færre borgere i kommunen fremover vil blive nabo til en vindmølle.
Vi er naturligvis opmærksomme på, at der er nogle af de udlagte områder, hvor man lokalt føler, at de konkrete vindmølleprojekter vil få store konsekvenser. Et af de første konkrete forslag, vi behandlede mandag, var ”Københavnerheden”, sydvest for Isenvad. I den forbindelse vil vi gerne understrege, at vi naturligvis lytter til alle de argumenter, der kommer ind i denne og fremtidige sager.
Vi hører jeres bekymring og den gør et stort indtryk. Men vi mener også det mest rigtige er, at sende de konkrete forslag i høring, så de kan blive belyst mest muligt – inden vi træffer den endelige beslutning. Det mener vi er den mest demokratiske proces. Både i denne sag og i de konkrete projektforslag, der følger.
På vegne af den socialdemokratiske byrådsgruppe
Af Martin Skøtt (S)
Tilføj kommentar