Er du også ramt af stress?

Inger Stranddorf

Politikeren Jakob Ellemann-Jensen er det. Håndboldspilleren Mikkel Hansen er det. Og måske er du det også? Ramt af stress.

Af Inger Stranddorf, afdelingsformand for HK MidtVest

Ifølge den nationale sundhedsprofil, som Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed står bag, oplever stadig flere danskere et højt stressniveau. Andelen af voksne danskere med en høj score på stressskalaen er således steget fra 21 procent i 2013 til 29 % i 2021.

Stress udgør et stigende problem for folkesundheden, og især de unge er hårdt ramt. I gruppen af 16-24-årige har 31 % blandt mændene og hele 52 % blandt kvinderne et højt stressniveau.

Det er dybt bekymrende. Stress koster nemlig ufatteligt dyrt i menneskelige omkostninger for de stressramte og deres nærmeste. Og stress udgør et stort samfundsproblem, som koster arbejdskraft og velfærd.

I HK MidtVest organiserer vi ikke mange toppolitikere og elitesportsfolk. Til gengæld organiserer vi tusindvis af ansatte i butikker, kontorer, laboratorier, it-eksperter, tandklinikker og mange flere faggrupper i både den private og offentlige sektor.

Blandt alle vores medlemsgrupper hører vi også om massive og voksende stressproblemer.

Langt de fleste stressramte kommer igennem og ud på den anden side. Men hos nogle sætter stressen livsvarige spor i form af blandt andet depression, angst, hukommelses-og indlæringsproblemer. Mange stressramte bliver aldrig de samme mennesker og medarbejdere og ender med at måtte omskoles, søge fleksjob eller i værste fald førtidspensioneres.

For at løse stressen kræver det samarbejde. Og vi skal alle bidrage. Et godt psykisk arbejdsmiljø på vores arbejdspladser udgør et vigtigt skridt på vejen mod et stressfrit samfund. Hertil kommer gode fleksible muligheder for at balancere arbejdslivet i forhold til vores privat-og familieliv, helbredstilstand og alder.

I HK mener vi, det er nødvendigt med en national handlingsplan, der sætter stress og det bæredygtige arbejdsliv på dagsordenen. Indsatsen skal være med til at sikre et bedre samarbejde på tværs af blandt andet arbejdsgivere, fagbevægelsen, sundhedsvæsen og politikere – både før, under og efter et stressforløb.  Planen skal blandt andet indeholde krav om, at alle arbejdspladser har en stresspolitik. Og lederne skal uddannes i psykisk arbejdsmiljø, så de kan forebygge stress og tage hånd om deres medarbejdere, når det brænder på.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Brande Camping
Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul