Dobbelt op på markbrande onsdag eftermiddag

Modelfoto.

Kombinationen af tørt vejr og høstarbejde er næsten garanti for markbrande, således også onsdag eftermiddag, hvor de lokale brandfolk for alvor kom på arbejde.

Første gang alarmen lød, var kl. 14.22. Her var der under høstarbejde udbrudt brand på en mark på Nr. Holtumvej mellem Arnborg og Fasterholt øst for Midtjyske Motorvej.

Indsatsleder Jan Sørensen fra Brand & Redning MidtVest oplyser, at branden bredte sig med stor hast i stort set alle retninger, så udover brandfolkene fra Brande valgte han at tilkalde assistance fra kollegerne i både Ikast, Nr. Snede og Herning.

En snarrådig nabo gik hurtigt i gang med at harve et brandbælte, men også denne forhindring lykkedes det flammerne at forcere, inden de mange brandfolk fik styr på branden efter ca. halvanden times slukningsarbejde.

Med hensyn til brandårsagen samler mistanken sig om en løs bolt i mejetærskerens snitter, oplyser Jan Sørensen.

Skodbrand på Engebækvej

Slukningsarbejdet på Nr. Holtumvej var dårligt nok afsluttet, før alarmen lød igen, denne gang fra Engebækvej vest for Blåhøj.

Mens indsatlederen og brandfolkene fra Brande afsluttede arbejdet ved Fasterholt, kørte beredskabsdirektør Kim Bjerg Wemmelund sammen med brandfolkene fra Ikast og tankvognen fra Nr. Snede til Blåhøj, hvor der var gået ild i endnu en uhøstet mark.

Denne brand var imidlertid ikke en typisk høstbrand, eftersom høstarbejdet slet ikke var gået i gang endnu, oplyser Kim Bjerg Wemmelund. Derimod var branden tilsyneladende startet tæt på vejen, hvilket får beredskabsdirektøren til at mistænke et henkastet cigaretskod for at være årsag til branden.

Også her var det nødvendigt at tilkalde assistance fra nabostationerne; først fra Sdr. Felding og dernæst fra Falck-stationerne i Give og Grindsted. De to sidstnævnte nåede dog aldrig frem til brandstedet, men blev afmeldt igen under fremkørslen.

Hjalp selv til

Ifølge Kim Bjerg Wemmelund nåede flammerne i løbet af 2-3 timer at fortære et areal på mellem 200.000 – 250.000 kvadratmeter, inden branden var slukket igen. Flammerne nåede at få fat i skovkanten og kom også tæt på huset på ejendommen, inden de blev bremset, men at det trods alt ikke gik værre, tilskriver beredskabsdirektøren ikke mindst husejeren selv, som fik gravet et brandbælte med en bobcat, mens en anden nabo gik i gang med harven for på den måde at forhindre ilden i at sprede sig.

Han kommer samtidig med en kraftig opfordring til at tænke sig om, inden man smider cigaretskodder ud af sideruden på sin bil: naturen er i forvejen tør, og med de varslede varmegrader, stiger risikoen for naturbrande stejlt.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2022