Det sociale dilemma?

Simon Vanggaard

Af Simon Skipper Vanggaard, 1. viceborgmester, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti

Det er uundgåeligt ikke at forholde sig til, og benytte de sociale medier, når man er politiker. 

Selv når man bare er lokalpolitiker som mig, så er Facebook og andre sociale platforme en nødvendig portal. Hvis du vil ses, høres og ud med dit budskab. 

Årsagen er simpel. Facebook er skabt til at sælge din opmærksomhed. Og hvad vil du som virksomhed eller politiker for alt i verden gerne købe? 

Din opmærksomhed. Du er produktet.

Derfor går der ikke længe før politiske partier og kandidater bruger flere annoncekroner på de socialemedier, end på de lokale aviser. Konsekvensen bliver et endnu mere unuanceret mediebillede. Med mere “clickbait”, og mindre undersøgende journalistik.

Jeg synes det er et stort problem, og det er et paradoks jeg personligt skal forholde mig til. 

Derfor har jeg truffet et valg. Jeg vil ikke debattere på Facebook, og jeg vil forsøge at være mindre tilgængelig og tilstede som politiker på de sociale medier. 

Jeg er helt oprigtigt træt af de sociale medier som politisk platform. 

Det er ikke min erfaring, at de fører noget godt med sig, og jeg synes det mest af alt de skaber en verden, hvor vi skiller os mere fra hinanden. 

De sociale medier er designet til at give dig mere af hvad du kan lide i forvejen. De former dit virtuelle verdensbillede efter det som algoritmerne ved du kan lide at høre og se. De sælger opmærksomhed, og derfor fodrer de dig med det, der fanger dig. Både det der glæder og forarger.

Resultatet er, at vi alle blive mere og mere overbeviste om, at vi selv har ret, og de andres mening er fuldstændig tåbelig. I USA skaber det demonstrationer og storm på politiske institutioner. 

I Danmark er vi ikke der endnu, men jeg er overbevist om, at det kommer. Selv lokalt ser vi sager hvor vi er totalt i øst og vest. 

Der bliver samlet underskrifter, lavet lobbyarbejde og diskuteret højlydt i et stærkt stigende tempo. Også på de sociale medier. Ofte vinder de mest højlydte. Uden det objektivt set er dem, der nødvendigvis har ret. 

Jeg er ikke bange for at høre borgernes mening. Jeg læser mange læserbreve i de lokale aviser. Jeg er heller ikke bange for at debattere. Det ved folk der kender mig og har deltaget i et byrådsmøde.

Men jeg har ikke lyst til at søge min viden på de sociale medier, og jeg har ikke lyst til at diskutere politik på Facebook. 

Det er ikke en platform, der er designet til at fremme en positiv debat.

Hvis du er nysgerrig, undrende over en specifik sag. Så må du altid sende mig en mail eller ringe til mig (om dagen).

Politik er ikke sort/hvidt. Politikere er hverken onde eller dumme. Men de sociale medier gør os mere unuancerede. De gør os dummere.

Men som overskriften antyder det, er det et dilemma. For jeg kan heller ikke boycotte en platform, hvor så mange mennesker søger deres viden. I stedet for at debattere og diskutere, vil jeg dog fremover bruge min politiske profil til at sprede de mange gode og positive nyheder fra vores kommune. Jeg vil også gerne give et indblik i mit liv som lokalpolitiker. Når min tid er til det. 

Men min opfordring skal være. Læs flere aviser, brug tid på at læse en politisk sag, hvis du undrer dig. Og søg viden, hvis du er i tvivl. Der stiller jeg mig gerne til rådighed. Ikke i en Facebook-debat.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Pandbo Bjælkehuse banner

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul 2020