Det handler om anstændighed

75 år siden Lancaster ND 420 blev skudt ned over Brande

Af Ejgil Jessen Hansen

D. 10. april 1944 fløj et engelsk fly med 7 besætningsmedlemmer hjem fra Polen efter at have kastet miner ud. Kursen gik ind over Bornholm, op om Sydsverige og herefter mod Jylland. Planen var at krydse land ved Juelsminde og den vej tilbage til England. Kort efter bliver flyet ramt af et tysk bombefly og bryder i brand. 5 af de 7 besætningsmedlemmer bliver dræbt, men 2 overlevede ved at kaste sig ud med faldskærm. Flyet styrter ned over Brande. I 1999 blev der rejst et mindesmærke i Brande med navnene på de 5, der mistede livet i ulykken.

Poul Westergård Jensen, der i dag er 84 år, fortæller historien til Brande Bladet. Han kender hver en detalje og har skrevet en bog om ulykken efter at have fået lov til at finde alle relevante akter i Rigsarkivet.

Bogen har titlen: Lancaster ND 420.

Orker ikke mere

Han husker tydeligt dagen. Han var 9 år, da det skete, og da det blev kendt, at flyet var faldet ned, løb han sammen med mange andre fra Brande hen for at kigge.

I flere år blev det mindet, bl.a. med deltagelse af repræsentanter fra Hjemmeværnet. Poul Westergård Jensen har i anledning af 75-året forsøgt at få ulykken markeret igen, og han har været i kontakt med Hjemmeværnet, som har lovet at give svar tilbage, men han har aldrig hørt fra dem. Det skuffer ham, og som han siger:

- Det handler om anstændighed. 5 unge mænd, de 4 endda helt fra Australien, tog herover for at deltage i krigen og måtte dø i så tidlig en alder. Det burde vi kunne mindes. Men nu orker jeg ikke at kæmpe for det mere. Han frygter, at vi efterhånden mere og mere glemmer krigen, når de danskere, som oplevede krigen, ikke er her mere. Han tror, at der måske bliver arrangeret noget i 2020, når det er 75 år siden 2. verdenskrig sluttede.

Selvom Poul Westergård Jensen er syg og har svært ved at gå, skal han hen til mindestenen d. 10. april og lægge en buket blomster. Det handler om anstændighed.

Kommentarer

Jeg kender godt hr Ejgil Jessen Hansens fustration, jeg oplevede det samme i 2014, da det var 70 årsdagen for nedskydningen af det Britiske fly. Jeg forsøgte at få skolen hvor min søn var elev, til at interessere sig for begivenheden, og forsøgte også at lede interessen over på de 2 hjemmesider http://www.flensted.eu.com/ og https://www.airmen.dk/ der tydeligt viser de enorme tab de allierede havde over Dansk område, og som også viser hvor meget vi skylder de allierede, men der var ingen interesse. Hele sagen viser en foragt for historien, og for dem vi skylder vores frihed. 

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen