Døde svin rådnede i solen

Mandag kl. 10 modtog Midt- og Vestjyllands Politi en anmeldelse om, at der lå et større antal døde svin og rådnede op i solen på Sdr. Karstoftvej ved Blåhøj.

Anmelder var Jens Åge Sørensen, medejer af Omvrå Maskinstation, og han var meget lidt imponeret over forholdene på gården, der for små 4 uger siden gik konkurs:

- Der er ikke hentet døde grise i den periode, hvor banken og deres nye driftsleder har stået for driften. Det er ikke acceptable forhold, når landmanden før altid havde styr på sagerne, at banken er så ligegyldige med driften. Sådan så det aldrig ud, da landmanden drev det; der blev de døde grise meldt til ved Daka og afhentet, men siden Den Jyske Sparekasse og deres nye driftsleder har overtaget driften for over 3 uger siden, er der ikke afhentet dyr. Det er ikke dyreetisk korrekt, men de kan heller ikke tillade det overfor folk i området, at dyrene ligger og rådner op i solen, lyder det fra Jens Åge Sørensen.

Sparekassen driver ikke landbrug

Hos Den Jyske Sparekasse melder adm. direktør Claus E. Petersen hus forbi.

– Det er vigtigt at understrege, at Den Jyske Sparekasse ikke driver landbrug. Det er landmanden selv, der erklærer sig konkurs, forklarer direktøren om gården på Sdr. Karstoftvej. Han bekræfter, at sparekassen har penge i klemme i lighed med flere andre kreditorer, men at det er Skifteretten, der har udpeget en kurator til at forestå den videre drift af det konkursramte landbrug, i den konkrete sag Michael Eg Hansen fra Penta Advokater.

Claus E. Petersen påpeger også, at der ikke er nogen levende dyr, der har lidt overlast, men medgiver, at det rent etisk ikke ser specielt godt ud med de døde svin.

Politiet sendte i første omgang en patrulje til gården, og politifolkene kunne ved selvsyn konstatere, at der lå et antal svinekroppe, som så ud til at have ligget der et stykke tid. På den baggrund var betjentene ligesom anmelder usikre på tilstanden i staldene, så sagen blev overdraget til Midt- og Vestjyllands Politis særlovscenter i Viborg, der tager sig af dyreværnssager.

Alt i den skønneste orden

Leder af særlovscenteret, Poul Østergaard, fortæller, at man sammen med en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen var fremme på stedet kl. 13.30. Her blev det bl.a. konstateret, at der var spist af flere af de døde svin, muligvis af ræve, og at de afgav en kraftig stank p.g.a. forrådnelse, en proces der går ekstra hurtigt med de nuværende varmegrader.

Til gengæld kunne en besigtigelse af staldene med i alt ca. 2.000 levende svin afkræfte, at der skulle være noget galt med forholdene på gården i øvrigt.

– Det var alt sammen i skønneste orden, oplyser Poul Østergaard, og dyreværnsovertrædelser var der ingen af. Den manglende afhentning af de døde svinekroppe tilskriver han en kommunikationsbrist i forbindelse med overtagelsen af konkursboet, og der blev taget skridt til, at de døde svin blev afhentet af Daka tirsdag. Derfor forventer Poul Østergaard heller ikke, at der kommer et efterspil i form af en bøde eller lignende, men det skal en rapport fra Fødevarestyrelsens dyrlæge være med til at klarlægge.

Han forstår dog udmærket, at man med de døde svin liggende udenfor gården har været i tvivl om tilstanden i staldene. Som landmand har man pligt til at bortskaffe døde dyr, der kan udgøre en vis smitterisiko, ikke mindst med de nuværende temperaturer.

Kommentarer

hvem er den tidlige ejer ?

Hvem er det der er konkurs ?

Tilføj kommentar

Bannerannonce Greentel Telekæden i Brande

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce for dinTandlæge i Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen