Brande Brint – et kig ind i fremtiden

Gruppen hos SiemensGamesa der arbejder med brint foran elektrolyseenheden. I baggrunden den samme type mega-watt mølle som elektrolyseenheden er tilknyttet (foto: Per Hansen, Uhre Wind).

Af Jens Schiersing Thomsen, Siemens Gamesa

Nord for Brande, ved én af Flø-vindmøllerne, har Siemens Gamesa og Uhre Wind startet bygning af verdens første og største brintanlæg koblet direkte på en moderne vindmølle.

Anlægget skal primært give Siemens Gamesa læring om brintproduktion, når anlægget er koblet direkte til vindmøllen. Dette fordi vi i fremtiden vil se flere vindmøller, hvis hovedformål er at fremstille brint til brændstof end strøm til vores stikkontakter.

Brint bliver hovedbestanddelen i fremtidens klimarigtige brændstof. Og brint kan fremstilles ud fra vand ved hjælp af strøm fra vind og sol. Produktionen foregår ved at sende strøm gennem en elektrolyseenhed, som spalter vandet i brint og ilt. Brinten opsamles efterfølgende i en tankvogn.

Brinten kan nu bruges som brændstof i brændselsceller i busser, biler og lastbiler.

I Aalborg kører der allerede tre brintbusser tanket med brint produceret af en danske elektrolyseenhed. Den samme producent, som vi har brugt ved Flø-vindmøllen – Green Hydrogen i Kolding.

Brinten vil også kunne bruges til at opgradere biogas til metanol. Metanol kan bruges som basismateriale til fremstilling af flybrændstof og sågar plastik til legoklodser. Og metanol kan også bruges som brændstof i en modificeret traktormotor i stedet for diesel. Så når skribenten får tid, går turen forbi Månsson til en snak om et muligt fælles projekt.

Starten på Brande Brint opstod for et år siden på OK-tanken i Brande. Her kom skribenten i snak med Per Hansen fra Uhre Wind, og vi blev enige om at se, om vi kunne få et projekt etableret.

Inden da havde der været et møde med borgmester Ib Lauritsen og formand for Teknik- og Miljøudvalget, Henrik Engedahl samt forvaltningen. Og her blev der udtrykt positive tanker om projektet.

Slutresultatet blev, at vi i Ikast-Brande kan være rigtigt stolte over, at vi fik etableret Brande Brint.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Pandbo Bjælkehuse banner
Arne Danielsen bannerannonce

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul 2020