Borgerrådgiver gør handicap mindre

Modelfoto.

Danske Handicaporganisationer Ikast-Brande vil gerne rose Ikast-Brande kommune for at have søgt midler til en borgerrådgiver. 

I 2020 omgjorde Ankestyrelsen 36 % af de 10.353 realitetsbehandlede klagesager på socialområdet landet over.

For borgere i Ikast-Brande Kommune realitetsbehandlede Ankestyrelsen 125 klagesager under Serviceloven og omgjorde 43 %. Det er samlet DH's (Danske Handicaporganisationers) klare oplevelse, at der er markante udfordringer med retssikkerheden på handicapområdet.

Omgørelsesprocenten på hele servicelovsområdet i Ikast-Brande kommune er steget fra 30 % i 2018 til 39,5 % i 2019 og så 43 % i 2020.

Embedsværket udgav i juni 2020 en rapport om “Retssikkerhed for udsatte borgere”, der påpeger, at Ankestyrelsens praksisundersøgelse afdækker mørketal på landsplan for ikke-påklagede sager, der viste, at at mere end 25 % af de sager, som borgerne ikke havde klaget over, indeholdt så mange fejl, at de ville være blevet omgjort, hvis borgeren havde klaget.

(Embedsværket arbejder med retssikkerhed som grundlag for juridisk ledelsesrådgivning for kommuner og NGO’er på det socialretlige område.)

En uvildig kommunal borgerrådgiver kan være med til at forbedre retssikkerheden for borgere med handicap i Ikast-Brande kommune.

En borgerrådgiver kan vejlede og rådgive borgeren og hjælpe med til at forebygge fejl og mangler i sagsbehandlingen og kan guide borgere, der har svært ved at varetage deres egne interesser og retssikkerhed.

Borgerrådgiveren hjælper kommunen til at højne kvaliteten i sagsbehandlingen og borgernes retssikkerhed og dermed mindske antallet af fejl i sagsbehandlingen og antallet af klagesager.

Kommunen kan spare mange penge ved at lave den korrekte afgørelse første gang. Borgerens funktionsniveau er i høj grad i risiko for at blive forringet i ventetiden på klagebehandlingen, der på socialområdet oftest tager op til et helt år.

En borger med handicap eller pårørende hertil, der ikke får den rette hjælp i tide, er i fare for yderligere nedsat funktionsevne, stressbelastning, sygdom og evt. for at miste sit job. Det er dyrt på sigt.

Vi skulle gerne kunne bruge ressourcerne på det levede liv og på arbejdsmarkedet i stedet for.

Borgere med handicap, der ikke får den rette hjælp, bliver ofte dårligere og får dårligere livskvalitet.

Dårligere livskvalitet giver dårligere liv, og det giver på længere sigt dyrere liv.

I Danske Handicaporganisationer Ikast-Brande vil vi fortsætte dialogen med politikerne, så vi sammen kan gøre handicap mindre.

 

På bestyrelsens vegne

Trine Worm Nissen

Formand for Danske Handicaporganisationer Ikast-Brande

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Brande Camping
Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul