100 år med kartoffelmel

Der blev skuet både frem og tilbage i tiden, da Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland (AKM) onsdag fejrede, at det på denne dag var præcis 100 år siden, fabrikken blev stiftet.

Således vovede Nicolai Hansen, der er direktør for KMC, de tre kartoffelmelsfabrikker i Brande, Karup og Toftlunds fælles salgs- og udviklingsselskab, det ene øje og kom med et par markante spådomme om de næste 100 år – og hvis de ikke gik i opfyldelse, lovede han at give en omgang i 2117!

Han spåede bl.a. endnu en fordobling af det økonomiske udbytte af kartoffeldyrkning: I 1917, da fabrikken i Brande blev grundlagt, svarede udbyttet pr. hektar i nutidskroner til ca. 15.000, mens det i dag udgør det dobbelte og ifølge de teoretiske modeller kan komme helt op på 100.000 kroner. Han forudsagde også, at automatiseringen og dermed det faldende forbrug af mandetimer på dyrkningen vil fortsætte, så landmanden i fremtiden vil kunne styre hele processen hjemme fra sofaen.

Som afslutning på sin tale havde han medbragt en gave, en skulptur med KMC’s slogan ”Let’s take food forward” som titel.

Kunstneren bag, Jørgen Pedersen (bill.), knyttede selv nogle ord til værket efter afsløringen. Skulpturen skal således både symbolisere kartofler og ikke mindst de mennesker, der står bag, forklarede han, og så foreslog han, at KMC og AKM får lavet skulpturen i stort format, der kunne fungere som et vartegn for Brande ud mod motorvejen.

Læs mere om AKM's 100 års jubilæumsreception i RemisenBrande i næste uges udgave af Brande Bladet.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul