Flere grunde til bofællesskaber
Af Bruno Ostenfeldt Jensen, spidskandidat for Nye Borgerlige
Jeg vil arbejde for, at der bliver udstykket grunde til bofællesskaber. Det kunne være en løsning, for at få flere til at bosætte sig i de mindre byer i kommunen, for at udvikle områderne - bevare butikslivet, og give de mindre byer livet tilbage. Her kan disse fællesskaber ligge mere blandt naturen, og områderne kan være større med fælles haver og drivhuse med plads til udvikle flere klynger af boliger, i tilfælde af behov.
Flere og flere mennesker, både unge, ældre og familier, vil gerne bo i bofællesskab. Dertil kommer, at bofællesskaber spiller en vigtig social rolle idet de forebygger ensomhed og giver folk øget livskvalitet.
Fællesskaber øger livskvaliteten. Studier viser, at det at bo sammen med andre, kan være med til at afhjælpe ensomhed. Hele 91 % af beboerne i seniorbofællesskaber fortæller, at de oplever øget livskvalitet, og 75 % oplever bedre sociale relationer. Det ved vi om sammenhængen mellem boformer og livskvalitet: Hvis man overvejer at flytte i bofællesskab, bør man tænke på at flytte, mens man har kræfter til at skabe nye relationer.
I det sidste årti har flere personer valgt at bo sammen i en eller anden form for kollektiv eller bofællesskab.
Der er mange gode grunde til at vælge at bo i kollektiv. I nutidens kollektiver og specielt i de mange bofællesskaber, kan man nemlig sagtens dyrke sine egne interesser og have alenetid, men stadig benytte sig af kollektivets fordele: En sundere økonomi, fællesskab og relationer der afhjælper ensomhed, en hjælpende hånd til at få hverdagen til at gå op og omsorg for børn og bedsteforældre. Ligeledes har bedsteforældrene meget glæde af at have familie tæt på og at yde noget til fællesskabet.
I dag lever 1,6 millioner danskere som enlige – det svarer til 37 procent af alle voksne og er et rekordstort antal. Bofællesskaberne kan være en mulighed for at leve sammen med andre i konstellationer, der adskiller sig fra den klassiske kernefamilie.
Drømmen om boligfællesskaber er klart mest udbredt blandt seniorer. Hvis man ser danskerne generelt, er det hver tyvende, der gerne vil bo alternativt. Men det bliver altså samlet set stadig virkelig mange, der har en drøm om at gøre op med den traditionelle måde at bo og leve på. Derfor vil vi i Nye Borgerlige arbejde på at få denne boligform udviklet overalt i kommunen.
Vi ønsker at bo således, at man har sit eget køkken og toiletforhold, men hvor man kan invitere egne gæster. Når man åbner døren, vil der være nogle fælles rammer, der sikre et social fællesskab, som man kan vælge til og fra. Det er det moderne kollektiv, som appellerer til rigtig mange seniorer, men også børnefamilier.
Tilføj kommentar