Flere end 13.000 midtjyder var aktive i modstandsbevægelsen under krigen
9. april er det 80-året for besættelsen af Danmark og dermed også begyndelsen på den danske modstandsbevægelse - en bevægelse hvor tusindvis af midtjyske mænd og kvinder deltog.
Den 9. april er det præcis 80 år siden, Hitlers Nazi-Tyskland besatte Danmark. Tyske kampvogne trillede ind over grænsen, mens tyske fly kastede flyvesedler ud om, at besættelsen var en realitet.
9. april markerer starten på den fem år lange besættelse af Danmark, og dermed også den spæde start på den danske modstandsbevægelse.
Mindst 13.475 midtjyder ydede på forskellig vis modstand mod tyskerne. Det kan man se, hvis man søger i Frihedsmuseets omfattende modstandsdatabase.
En af dem var bibliotekar Pie Baastrup Thomsen (1919-2005), der deltog i modstandsarbejdet i Århus og Randers - blandt andet som kurer, lige som hun hjalp adskillige faldskærmsagenter. I 1944 blev Pie Baastrup Thomsen arresteret og kom i Vestre Fængsel, inden hun blev sendt videre til fængsel i Tyskland. Hun kom med De Hvide Busser tilbage til Danmark.
Alle kan gå på jagt i Modstandsdatabasen
Pie Baastrup Thomsen er én af de i alt 87.766 danskere, der står registreret i Modstandsdatabasen.
Historiker og museumsinspektør for Frihedsmuseet, Henrik Lundbak står bag indsamlingen og registreringen af modstandsfolkene i Modstandsdatabasen.
- Det er spændende at gå på opdagelse i databasen, fordi det giver et godt overblik over, hvordan den danske modstandsbevægelse var organiseret. Man kan både finde helt konkrete, navngivne personer, se hvilke modstandsaktiviteter, der var de hyppigste, og hvor i landet de var centreret, fortæller han.
Henrik Lundbak påpeger dog, at det er vigtigt at holde sig for øje, at Modstandsdatabasen ikke omfatter samtlige modstandsfolk i Danmark.
- Vi har endnu ikke haft mulighed for at gennemgå alt kildematerialet, lige som det ikke er alle modstandsfolk, der har afsat sig spor. Derudover mangler vi stadig at inkluderer en del af de søfolk, der sejlede for de allierede styrker. Databasen bliver løbende opdateret og udvidet.
Frihedsmuseets Modstandsdatabase er gratis og offentligt tilgængeligt for alle, der har lyst til at dykke ned i de danske modstandsfolk - den kan findes på: http://modstand.natmus.dk/Forside.aspx
Her kan man blandt andet grave sig frem til, at modstandsaktiviteterne i Midtjylland omfattede alt lige fra likvideringer, jernbanesabotage til industrisabotage, efterretningstjeneste og faldskærmsagenter.
Billeder fra besættelsestiden kan blandt andet findes i Frihedsmuseets omfattende online samling: https://samlinger.natmus.dk/search?collection=FHM
Tilføj kommentar