Bal i den borgerlige
Kommentar af Mikael Lund
”Hvad sker der lige i Venstre?” kunne være en ligeså retvisende overskrift, for hvad er det lige, der sker i byrådets største parti i øjeblikket?
Først trækker partiets gruppeformand sit ellers logiske kandidatur til pladsen som spids- og dermed borgmesterkandidat ved næste valg i november 2017, hvorefter endnu en kandidat, byrådsmedlem Morten Bak melder sig helt ud af partiet for at blive løsgænger. Dermed står valget af spidskandidat på torsdag udelukkende mellem de Bording-politikere Ib Lauritsen og Henrik Engedahl. Sidstnævnte overtog lidt overraskende for mange posten som formand for teknik- og miljøudvalget fra netop Ib Lauritsen efter valget i 2013 efter at have opnået flest personlige stemmer af de to.
Udløseren af denne lavine, som muligvis ikke engang er færdig med at rulle endnu, er naturligvis, at borgmester Carsten Kissmeyer forlader sin post for at gå efter posten som formand i regionsrådet, men det der for alvor har udløst balladen, er den prioritering af kandidaterne, den resterende del af byrådsgruppen (inkl. borgmesteren) følte sig kaldet til at komme med i forlængelse af det seneste byrådsmøde.
Med Carsten Kissmeyer som medunderskriver meddelte Henrik Christiansen, Brian Bøge Christensen, Brian Sigtenbjerggaard og Thomas Kristensen, at de foretrak Ib Lauritsen som spidskandidat med Henrik Engedahl på 2.-pladsen. Gruppeformand Annette Mosegaard, der qua sin post må formodes at have været Carsten Kissmeyers foretrukne kandidat, blev placeret på tredjepladsen foran Morten Bak fra Brande.
Hvis formålet med den mildest talt temmelig usædvanlige manøvre var at få skabt ravage og få ryddet op i feltet af kandidater, må man sige, at det er lykkedes, endda med eftertryk, men mon det virkelig var det, der var meningen?
Det efterlader i hvert fald et noget mere stækket Venstre, som med Morten Baks afgang ikke længere kan nøjes med at læne sig op ad Dansk Folkepartis 2 mandater og De Konservatives enlige mandat – der skal som bekendt 12 mandater til et flertal i byrådet.
Om Annette Mosegaard efter kun at være blevet prioriteret som tredjevalg af (et flertal af) sine byrådskolleger kan blive siddende som gruppeformand må nok også betegnes som særdeles tvivlsomt, selvom hendes egen udmelding efter lidt betænkningstid var, at hun ikke vil smække med døren og forlade Venstre. Og der er vel og mærke stadig næ-sten 1½ år til valget…
Hvad med Brande?
Set fra et Brande-perspektiv er der også grund til bekymring. Byrådets enlige konservative, Tove Videbæk, har meddelt, at hun ikke genopstiller og har endda luftet muligheden for at overlade pladsen i byrådet til sin suppleant, massør Heinrich Rune fra Ikast, før tid, såfremt han beslutter sig for at genopstille.
Viceborgmester Preben Christensen, Fælleslistens mangeårige stemmesluger, har også meddelt, at han er i gang med sin sidste byrådsperiode, og hverken De Konservative eller Fælleslisten har afløserne klar. Det samme gælder Socialdemokraterne, som ved det seneste valg end ikke havde kandidater fra Brande-området, som dermed reelt – afhængig af Morten Baks fremtidige politiske tilhørsforhold – kun har Henrik Christiansen og Carl Jensen fra Blåhøj tilbage (forudsat at de overhovedet genopstiller og bliver valgt).
Hos Dansk Folkeparti pusler den tidligere Kristendemokrat, Bo Sand, der også har repræsenteret Fælleslisten i byrådet, efter alt at dømme på et politisk comeback, og SF’s Anders Udengaard, der røg ud af byrådet ved det seneste valg, er også på stemmesedlen næste gang.
Men derudover er det småt med oplagte kandidater fra Brande. Så kan man jo enten vælge at håbe på, at de fem byrådsmedlemmer fra Gludsted og Ejstrupholm (Kirsten Hoffmann og Peter Kempf Pedersen (S), Kaare G. Graversen (DF), Thomas Kristensen (V) og Helle Mathiasen (FL)) vil kæmpe for Brandes sag på lige fod med resten af kommunen eller at spørge sig selv:
- Hva’ nu Brande?
Tilføj kommentar