Helt i top eller middelmådigt?

Ikast-Brande Kommune er gentagne gange endt helt i top, når Dansk Industri (DI) har undersøgt erhvervsklimaet, men spørger man Dansk Byggeri (DB), står det anderledes skralt til med erhvervslivets betingelser i Ikast-Brande.

Faktisk ender Ikast-Brande helt nede på en placering som nr. 39 blandt Danmarks 98 kommuner og er dermed kun akkurat lige i den bedste halvdel. Mere bekymrende set med lokale briller må det være, at kommunen er faldet 26 pladser tilbage i forhold til sidste års 13.-plads. I 2013 lå Ikast-Brande på en 4.-plads i DB’s analyse.

Men hvordan kan 2 analyser af grundlæggende det samme nå frem til så vidt forskellige resultater? En af forklaringerne kan være måden, der bliver spurgt på, en anden de ting, der bliver spurgt om.

DB’s analyse er bygget op ud fra 29 erhvervspolitiske indikatorer, som i en samlet rangering vurderer den enkelte kommunes erhvervsvenlighed. Fordi DB repræsenterer bygge- og anlægsbranchen, er der i indikatorerne en høj repræsentation af områder, der er særligt vigtige for branchen. DI’s analyse er derimod baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmerne.

Sagt med andre ord er DB’s analyse baseret på nogle objektive kriterier, mens DI’s analyse uundgåeligt er mere subjektiv.

Nogle af de ting, Dansk Byggeri har analyseret, er sagsbehandlingstider, udbudspolitik, kommunernes eventuelle opkrævning af dækningsafgift og skatter i øvrigt samt demografi og uddannelsesniveau.

I Ikast-Brande ligger den gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid ifølge analysen mellem 60-74 dage, mens en lille halv snes kommuner ligger under 30 dage. Den nu forhenværende regering fastsatte sidste år en målsætning der hed, at det maksimalt må tage 40 -50 dage at behandle en byggesag.

At andelen af erhvervsuddannede i aldersgruppen 15-69-årige overstiger 6% trækker op på Ikast-Brandes placering, mens det faktum, at næsten 30% af kommunens ledige er at betragte som langtidsledige ligger tæt på landsgennemsnittet. Det gør Ikast-Brande også på mange andre af de analyserede områder, og derfor ender kommunen omtrent midt i feltet.

Helt i top i DB’s analyse af erhvervsklimaet finder man sidste års nr. 5, Holstebro, Herning er på 5.-pladsen, mens sidste års etter, Billund, er røget ned på en 7.-plads.

Se hele analysen her: http://www.danskbyggeri.dk/presse+-c12-+politik/presse+-c12-+politik/temaer/erhvervsvenlighed

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul