Uur hedebrug
Der var mange punkter på byrådets dagsorden, men et af punkterne var og vil påvirke naturen og borgerne omkring Isenvad, og særlig boligerne på Sønderlandsvej.
Punkt 8. På dagsordnen var? “Igangsættelse - Uur Hedebrug - Kommune- og lokalplanlægning for Teknisk anlæg” et Projektområde på 363 hektar med solceller og 6 nye vindmøller med en totalhøjde på 180 meter der skal erstatte eksisterende vindmøller, de eksisterende kan stå op til 5 år efter projektet er etableret ifølge planen. Til den tid bliver de sikkert søgt udskiftet.
Området ligger også umiddelbart nord for et stor Natura 2000-område (Harrild Hede, Ulvemosen og heder i Nørlund Plantage).
Der befinder sig i alt fem naboer indenfor en afstand på 200 meter af energiparken, og de fleste af dem har mere end 150 meter til parken.
Angående vindmøllerne. I forhold til lovgivningen (VE-loven) medfører møllerne, at 9 naboejendomme kan få vurderet et muligt værditab.
Det positive i projektet er, Udvikler tilbyder to frivillige tiltag for lokal forankring. De tilbyder at allokere to af vindmøllerne til lokalt ejerskab. Den ene mølle tilbydes Ikast Forsyning og skulle de mod forventning ikke ønske den, tilbydes den til det lokale erhvervsliv i kommunen. Yderligere tilbydes én mølle som folkemølle med etablering af et møllelaug. Dette ud fra en model, hvor de nærmeste naboer tilbydes mest.
Hvad jeg gerne havde set ske, var at borgerne i området havde fået en total orientering om projektet i den nuværende oplæg, inden vi som byråd startede igangsættelsen, sidste møde var arrangeret den 13. oktober 2022 i Isenvad forsamlingshus om ideer for et mulig kommende projekt men ved mødet var de nu ikke omtalte vindmøller indregnet.
Området ved Isenvad bliver i derudover belastet af 11 vindmøller med en totalhøjde på 150 meter vest for byen i Ulkær mose.
Her var det jeg ønskede at typer af solceller var beskrevet.
Solcelleglas er coatede med grafen og titaniumdioxid nanopartikler. Der kan være afsmitning fra solceller til græs og jord.
Får bliver anvendt til afgræsning ved solcelleanlæg. FVST ønsker en vurdering fra DTU-Fødevareinstituttet om der kan være risiko for fødevaresikkerheden ved dyrkning og sidenhen lade afgrøder gå til konsum disse data er endnu ikke oplyst.
Risiko for sundheden af fødevarer fra dyr, der har græsset på marker med solceller. Solcelleglas kan være coatede med grafen og titaniumdioxid nanopartikler. Der kan være afsmitning fra solceller til græs og jord. Fødevareinstituttet har ikke data endnu om der kan være risiko for fødevaresikkerheden ved afgræsning og sidenhen lade fårene gå til konsum. De data bliver først undersøgt når et testanlæg på 100 hektar opsættes på Sjælland men anlægget er først under udarbejdelse og ikke godkendt.
På byrådsmødet, var der to byrådskollegaer der udtalte, det er 100% sikker at de afgrøder der vil vokse under projektet Uur Hedebrug kan spises af både hunden og ejeren og var 100% egnet til menneskeføde. De må ligge inde med data jeg ikke kan finde og ej heller Fødevarestyrelsen.
Håber de selv spiser af afgrøden og ikke giver det til deres børn.
Jeg ser det bedste ved projektet er, anlæggets størrelse på et areal på 363 hektar, og ikke masser af små anlæg klistret op i hele kommunen.
Med venlig hilsen
Bruno Ostenfeldt Jensen.
Dansk Folkeparti.
Tilføj kommentar