Universitetet i Herning er vigtigt for hele Midt- og Vestjylland

Helge Sander

Af fhv. videnskabsminister Helge Sander, formand for Eksternt Råd ved AU Herning

I statsministerens nytårstale påpegede Mette Frederiksen vigtigheden af flere lokale uddannelsesmuligheder; uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen forbereder konkrete initiativer for at styrke uddannelserne uden for de store byer, den nye indenrigsminister Kaare Dybvad har sagt, at unge i provinsen skal have uddannelsestilbud også i de mindre byer, og endelig er Venstres folketingsgruppe netop kommet med syv konkrete forslag til flere studiepladser fordelt over hele landet.

Med disse politiske meldinger er der grund til optimisme vest for den jyske højderyg, og det gælder også for Aarhus Universitets aktiviteter i Herning.

Vi er i den gunstige situation, at udviklingen og en række tiltag er gået vores vej.

Det årlige studenteroptag er blevet øget fra omkring 300 til nu over 400 gennem de sidste fem år, og i samme periode er der sket en forøgelse af forskere fra 20 til 50, hvoraf mange er phD-studerende.

Dertil kommer den store EU-bevilling til miljøforskning på 70 mill kr., der i høj grad har været med til at løfte niveauet på AU Herning både kvalitativt og kvantitativt.

I 2015 havde vi samarbejde med omkring 60 lokale virksomheder - et tal, der i dag er næsten fordoblet.

Vi er også blevet begunstiget af at blive prioriteret på flere områder af universitetet i Århus, som har gjort det muligt at udvide laboratoriefaciliteterne og åbne nye uddannelser, så det i Herning er muligt at uddanne sig inden for forretning, it og kommunikation samt ingeniørområdet.

Hvis vi fortsat skal videreudvikle universitets-afdelingen i Herning til glæde for hele Midt- og Vestjylland, kræver det både opmærksomhed og investeringer fra regeringen og Folketinget.

Når unge flytter fra yderkommuner og til de store universitetsbyer for at uddanne sig, er det på landsplan kun hver femte, som flytter hjem igen. Derfor er det også altafgørende, at vi har så attraktive uddannelsestilbud som muligt i det vestjyske, således at mange unge ønsker at uddanne sig her med sandsynlighed for at de blive boende i denne del af landet.

Det har vi faktisk allerede god erfaring med. En tidligere undersøgelse har nemlig vist, at halvdelen af de dimitterede fra AU Herning slog sig ned i den vestlige del af regionen - altså det gamle Ringkøbing amt. Hele 90 % fik job i Region Midtjylland - altså inkl. Århus.

Når det således er vigtigt at få realiseret de politiske udmeldinger, er det ikke bare et spørgsmål om at få flere studerende til det lokale universitet. Det handler i høj grad om at få uddannet centrale nøglepersoner til vore virksomheder.

Selv om vi lever midt i Produktions-Danmark, er det en misforståelse at tro, at der ikke er behov for akademiske medarbejdere i rigtig mange af vore forskelligartede virksomheder.

For at tilgodese dette behov gøres der også en meget stor indsats af AUHE MidtVests Støttefond med den tidligere Unimerco-direktør Kenneth Iversen i spidsen. Her bruges der  mange resurser på at koble de studerende og virksomhederne sammen. Det sker med projekter, hvor virksomheder får løst presserende udfordringer, og de studerende bliver fortrolige med den virkelige verden, som møder dem, når de er færdige med deres universitetsuddannelse.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS
Brande Camping

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul