Skole, kunst og kultur

Escalator Liberta

Lad mig tage udgangspunkt i Brande Bladets ”Fætters Klumme” i uge 26 og ”Spikers Kårner” uge 27, hvor henholdsvis Arne Mariager og Jan Svendsen har behov for at gøre sig til dommer over kunsten i Brande. Sagen drejer sig specielt om kunstværket på gavlvæggen af rådhuset, som nu skal nedrives. Marco Evaristtis kunstværk ”Frihedens elevator” har måske nok for nogen været lidt gemt væk der på rådhusets gavl, men ikke desto mindre mener jeg, at kunstværket bør bevares. Marco Evaristti er ikke en hvilken som helst kunstner, han er faktisk ganske berømt!

At nedrive kunstværket er skandaløst og vidner om manglende indsigt og respekt for kunsten og kunstnerne. Der vil altid være delte meninger om kunst; det er netop derfor det er kunst, og det skal der være respekt omkring! At Arne Mariager (som bor på Fyn) og Jan Svendsen har behov for at give udtryk for deres mening om Marcos kunstværk er selvfølgelig legalt, men vidner blot om manglende indsigt og respekt for kunsten.

Lad mig komme med et forslag til gavn for Brandes fremtid på det kulturelle område. Hvad er Brande by uden ”gavlmalerier”, uden ”skulpturer,” uden ”Street Art”, som jo er aktuel i øjeblikket. Vi ønsker nok alle, at Brande By skal være en levende by med turister og butikker. Det har der i hvert fald været talt om i mange år! Og hvordan bliver Brande By så det? Ja, det er netop gennem kunsten og kulturen. Uden dette er og bliver Brande by ingenting.

Lad ”Frihedens Elevator” være.  Bevar de to endevægge med kunstværket hvor de står, og lad det være starten på en skulpturpark i Brandes oase med Brande Å som midtpunkt mellem torv og skulpturpark. Der tales om at åbne byens torv op med nedrivning af et par bygninger samt etablere en forbindelse ned til åen. Det vil derfor være oplagt med en skulpturpark i det grønne område fra åen og op til ”Frihedens Elevator”. En skulpturpark vil fortsætte og forlænge den turisttrend, Brande By oplever i øjeblikket. Endvidere vil en skulpturpark heller ikke være det værste, som vore unge mennesker i den nye skole vil kunne opleve!

Hvis byrådet vælger at nedrive kunstværket, hvad selvfølgelig er den nemme løsning, vidner det blot om en fortsættelse af nogle dårlige beslutninger samt mangel på indsigt og respekt for kunst og kultur. Jeg vil opfordre alle til at tænke over mit forslag til en begyndelse af en ”Skulpturpark” i Brandes oase ved åen.

 

Peder Gasbjerg

Sandfeldvej 55

Brande

Kommentarer

Sjældent har jeg oplevet mit indlæg så fejltolket. Hele mit udgangspunkt er jo netop, at jeg IKKE gør mig til domemr over kunsten. Det gør du. Ikke kun over kunsten, men også over mig med en "manglende indsigt og respekt for kunsten". Den slags overformynderi tager jeg stærkt afstand fra. Jeg respekterer DIN opfattelse af kunst, så burde du også respektere min, men ingen af os har eneret på, hvad der objektivt set er rigtigt. Jeg har i hvert fald ikke....

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce for Brande Bogen

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen

Brande Jul 2019