Midt i en Corona-tid

Hans Jørgen Kirkeby

Der er dømt corona-pandemi som i DK har medført  lukkede daginstitutioner, skoler og  grænser. Vi ser hamstring af toiletpapir og gær. Vi ser tomme gader og butikker midt i normal myldretid. Færger, fly og tog drosles ned til et minimum og gudstjenester, folkedans og fitness-centre holder pause til stormen er gået over.  Pandemien accelererer og ingen ved hvor det ender. Vi ruster os og håber på et nænsomt virusangreb denne gang, men vi ved også at der venter nye virusangreb på menneskeheden i fremtiden. Kriseberedskabet er kørt i stilling og udviklingen følges meget nøje. Vi skal gøre det rigtige – ikke overreagere, men reagere virkningsfuldt og rettidigt. Ingen panik, kun gennemtænkte handlinger.

Hvad er så rationalet bag de drastiske indgreb ?  Det kan forklares helt lavpraktisk: Virus kan ikke overleve uden at bo på en vært (et menneske). Når virus overføres fra et menneske til et andet via dråbesmitte (snavsede hænder, hoste etc.) har den maks 14 dage til at fuldføre sin gerning, nemlig at formere sig og springe over til den næste vært. I løbet af disse  14 dage afgøres det hvem der overlever – virus eller vært.  Covid-19 taber de fleste kampe men hvis virus er overført til en ny vært i mellemtiden er tabet til at bære for virus fordi slægten (Covid-19) overlever på den nye vært.  

Covid-19 overlever altså ved at springe fra vært til vært. Springet sker ved kontakt mellem to mennesker ved at mundvand, dråber fra host osv. spredes via luften (1-2 meter), via dørhåndtag, tæt kontakt ved kys, knus og berøring. Derfor giver det rigtig god mening at begrænse fysisk menneskelig kontakt mest muligt således at virus bliver berøvet sine muligheder for at springe til en ny vært.

Et urealistisk tankeeksperiment:  Virus overlever maks. 14 dage på den samme vært, og hvis der ikke sker smitte til den næste vært indenfor disse 14 dage dør virus (evt. sammen med værten).  Så stopper den der.  Hvis man forstiller sig at al fysisk kontakt mellem mennesker i hele verden stoppede i 14 dage, så ville virus være død FOREVER.

Det er naturligvis urealistisk at forestille sig at al fysisk menneskelig kontakt ophører i hele verden i 14 dage. Men tanke-eksperimentet tjener til  at illustrere hvor vigtig den fysiske menneskelige kontakt er for at de forbandede virusser overhovedet kan overleve.

Vi skal altså gøre livet surt for de små sataner – hold afstand til dine nærtstående i sundhedens tjeneste.

 

Hans Jørgen Kirkeby

Overlæge

Aarhus Universitetshospital

 

Født og opvokset i Grarup ved Brande.

Kommentarer

 

jeg har netop hørt, at virus overlever bedre på et sundt og raskt menneske end på et svækket menneske. Er der noget om det, eller er det ren lommefilosofi.

I kunne måske spørge Hans Jørgen Kirkeby.

Mvh. Evald Asp

Umiddelbart vil jeg mene det modsatte: virus dræbes bedst af et stærkt immunsystem. Personer med svækket immunforsvar  er et let bytte for virus som umiddelbart kan slå sig ned uden videre modstand. 
Flertallet af de der får virus ind i kroppen udvikler dog ikke symptomer. Men alligevel smitter disse raske bærere fra nogle dage før de modtager smitte indtil maks. 14 dage - derfor karantæneperioden på 14 dage efter at man har været i kontakt med en Corona- ramt, rask såvel som syg. 

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Læs BrandeBogen

Brande Jul 2019